Ni jih težko razumeti

Nekaj let smradu, prahu in ropota neposredno pred domačim pragom bi še najbolj zagrizenemu dušebrižniku zagotovo načelo živce in precej verjetno do določene mere tudi zdravje. Kaj šele nekaj desetletij takšnega stanja, kot se dogaja Vrtojbencem, sosedom asfaltne baze Kolektorja CPG, ki zdaj opozarjajo, da je dovolj, in pričakujejo, da podjetje proizvodni obrat izseli iz naselja. Podkrepljeni s pomočjo okoljevarstvene organizacije Alpe Adria Green in z blagoslovom svetnikov v Šempetru si prizadevajo, da bi našli sporazumno rešitev za selitev, vztrajajo pa, da bodo šli do konca. Na miren, a vendar odločen način. Ker po nekaj desetletjih tako preprosto ne more in sme več iti naprej. Ni jih težko razumeti.

Ker se kot možna lokacija omenja separacija v Dolini pri Tolminu, ki je v lasti Kolektorja CPG, so vznemirjeni tamkajšnji prebivalci, turistični delavci, ribiči ... Ki so, podobno kot pred tremi leti, opozorili, da so odločno proti kakršnikoli selitvi asfaltne baze na njihov konec. In poudarjajo, da bi bila to prevelika obremenitev za okolje, katastrofa za promocijo turizma, tudi športnega in ribiškega, da takšen obrat ne sodi k Soči sredi Nature 2000, da je že zdaj tam vpliv separacije ... Čeprav bi bili najbližji stanovalci bistveno bolj oddaljeni od obrata kot so zdaj Vrtojbenci, jih ni težko razumeti. Nihče si ne želi industrije v soseščini, če je ni treba.

Asfaltna baza prerašča v zadevo, ki se tiče širšega prostora. In jo bo kot tako smiselno reševati. Če bo le pripravljenost za to.

Vodstvo Kolektorja CPG zatrjuje, da asfaltna baza v Vrtojbi izpolnjuje vse zakonske predpise, da pa se zaveda njenega vpliva in bi jo takoj preselilo, če bi se našla ustrezna lokacija. Nenazadnje bi bila selitev v separacijo pri Tolminu, za katero ima podjetje blagoslov države, ekonomsko logična, glede na to, da gramoz vozijo iz Tolmina v Vrtojbo in nato predelano surovino vozijo nazaj v Posočje. Pri tem s kamioni tudi obremenjujejo dolino. Zaradi odklonilnega odnosa v Tolminu in okolici pa v CPG (še) ne govorijo o selitvi, ki bi podjetju lahko nakopala preveč preglavic. In ni jih težko razumeti.

Iskanje rešitve, ki bi zadovoljila vse, je podobno računanju kvadrature kroga. Ki pa jo bo slej ko prej treba izračunati, upoštevajoč ljudi. Morda tudi z novo lokacijo. Asfaltna baza prerašča v zadevo, ki se tiče širšega prostora. In jo bo kot tako najverjetneje najbolj smiselno reševati. Če bo le pripravljenost za to.


Preberite še


Najbolj brano