Prekletstvo zlate žlice

Naša občina se je rodila z zlato žlico v ustih, je perspektive občine Šempeter-Vrtojba ob njenem nastanku leta 1998 pronicljivo opisal takratni svetnik Peter Jazbec. V športnem žargonu: občina je ob nastanku imela odlično startno pozicijo, predvsem zaradi strateške lege na meji ob hitri cesti z mednarodnim mejnim prehodom (MMP), razvejanega gospodarstva in podjetništva, urbanega značaja z urejeno infrastrukturo. In kot kaže jo je kar izkoristila: na lestvici Zlati kamen, ki je kar dober pokazatelj, se uvršča v vrh razvitosti slovenskih občin. Vedno bi lahko bilo bolje, v 23 letih ni manjkalo tudi napak, a na splošno je videti, da ji ne gre slabo.

Zlate žlice in odlične startne pozicije pa imajo tudi svoje pasti. Ena od teh je nedvomno MMP Vrtojba, ki je že dve desetletji poligon različnih preigravanj, a še vedno stopica malo sem, malo tja, z veliko idejami, a borno realizacijo. Na strateškem območju, ki bi ga marsikatera občina, ne le pri nas, plačala v suhem zlatu, da bi ga le imela, se je potrjevalo prostorske načrte in kovalo širokopotezne projekte, ki pa so en za drugim neslavno propadali. Toliko nesojenih “velikih zgodb”, kot so jih spisali v okviru prestrukturiranja MMP Vrtojba, so jih verjetno malo kje. Ne presenetljivo so bile mnoge, pravzaprav večina, povezane z igralništvom. Neslavno je propadla napoved o kompleksu Eurovillage, za katero so ostali le očitki o domnevnih zaslužkih s preprodajo zemljišč, podoben bridki konec je storil igralniški projekt v španoviji Daimonda in občine, na čelu katerih je bil nekdanji župan Dragan Valenčič, nato je poniknila prošnja Hitovega in Daimondovega ICIT za igralniško koncesijo.

Saj ne, da je MMP degradiran, tudi občina ni vsemogočna. Ampak, ko ferrari v dirki z golfi in octaviami zasede “odlično tretje mesto”, je nekako težko govoriti o uspehu, a ne?

Potem, ko je Hit tam postavil salon Drive-In, da bi zaprl vrzel na svojem dvorišču, se je igralniška kocka še krepko kotalila. Najbolj zagnano z Aleo Iacto Sergeja Racmana, enega od najbolj razvpitih obtožencev pri nas, da bi dobila koncesijo za igralni salon na MMP. Župan je ne enkrat predlagal soglasje, svetniki so ga ne enkrat zavrnili, zgodilo se je tudi obratno, da ob soglasju koncesije ni podelila kar vlada. Prav zabavno je bilo poslušati, kako so Ljubljančani v Šempeter hodili razlagat, da so se za MMP odločili zaradi njegove strateške lege. Ma ne, a res? Bolj so skrbela vprašanja o pritiskih in lobiranju in vsi (politični) spori okrog tega. Zadnje v nizu trdih preigravanj za vstop na MMP je bilo, ko je Viva, lastnica igralnice Paquito, tja iz Volčje Drage nameravala seliti igralnico in širiti dejavnost. V igri je bil takrat Dejan Šurbek, zdaj z Racmanom osumljen v zadevi Marina. Marina 2 je bil bojda delovni naslov projekta na MMP. Menjava zemljišč ni uspela, svetniki so zavrnili soglasje za prenos koncesije. Podobno kot pred dnevi, ko so tesno odtegnili soglasje za igralni salon v nekdanji Modri restavraciji. Ki mu je, kot vsem ostalim projektom nasprotoval Hit. Tisti Hit, ki je nekoč prav tam risal večjo igralnico, nato pa ... No, ja. V okviru prestrukturiranja MMP se je omenjalo tudi visokotehnološki center, evropsko gospodarsko coni, od večjih načrtov pa se je uresničil le center Lesnine. Nekateri govorijo o velikem logističnem centru, a resnega investitorja za to ni. Bo pa občina na MMP prodajala 9200 kvadratov zemljišč.

Zdi se, da je v 20 letih MMP postal žrtev prekletstva zlate žlice, ki za seboj potegne (pre)velike apetite brez kritja. Namesto da bi se pa dobrih 20 letih o njem pogovarjali kot enem od gonilnih razvojnih območij v Sloveniji, kjer ključna podjetja stojijo v vrsti in trkajo na vrata, se v občini bodejo, naj bo tam še en igralni salon, koliko parkirnih mest za kamione je zasedenih, ali tam zbirni center za odpadke smrdi ... Saj ne, da je MMP degradiran, tudi občina, ki ni lastnica vseh zemljišč, ni vsemogočna in je do določene mere odvisna od več dejavnikov. Ampak, ko ferrari v dirki z golfi in octaviami zasede “odlično tretje mesto”, je nekako težko govoriti o uspehu, a ne?


Preberite še


Najbolj brano