Pravljični začetek

Premierni dvoboj v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo se je zaključil po željah slovenskih nogometašev, ki so v praznih Stožicah z zadetkom Sandija Lovrića premagali Hrvaško.

Hrvaški vratar Dominik Livaković je moral v 15. minuti po žogo v mrežo.

 Foto: Profimedia
Hrvaški vratar Dominik Livaković je moral v 15. minuti po žogo v mrežo.  Foto: Profimedia

LJUBLJANA > Današnji dolgo pričakovani sosedski obračun so bolj podjetno odprli Hrvati, ki so slovenskega kapetana in čuvaja mreže Jana Oblaka prvič resneje ogrozili že v šesti minuti, ko je bil z roba kazenskega prostora za las nenatančen Andrej Kramarić. Ob sprehodu Nikole Vlašića pred domača vrata tri minute kasneje, je Oblak, ki je svoje soigralce zaman pozival naj stopijo bližje tekmecem, uspel žogo preusmeriti v vratnico in s tem potrdil, da je primerno ogret za pomemben večer.

Ob hrvaški bliskoviti vojni v prvih desetih minutah so Slovenci le s težavo sestavili nekaj podaj, nato pa je zvezna vrsta lažje zadihala in začela zaposlovati napadalce, prvi slovenski strel pa je našel pot do mreže Dominika Livakovića. Po četrt ure igre je Sandi Lovrić na sredini igrišča ukradel žogo ter se po hitri kombinaciji Josipa Iličića in Andraža Šporarja ponovno dokopal do nje. S 15 metrov je poskusil z desnico, žoga pa je na poti proti golu okrcnila Marcela Brozovića in pred očmi prvega moža evropskega nogometa Aleksandra Čeferina je Slovenija nepričakovano povedla.

Slovenija : Hrvaška 1:0 (1:0)

Stadion Stožice, brez gledalcev sodnik Lahoz (Španija) 6. Strelec: 1:0 Lovrić (15) Slovenija: Oblak 7,5, Balkovec 6,5, Blažič 6,5, Bijol 6 (od 69. Vetrih 6), Iličić 6,5 (od 87. Skubic -), Lovrić 7,5 (od 86. Bajrić -), Šporar 7 (od 69. Kramer 6,5), Kurtić 6,5, Bohar 6 (od 64. Črnigoj 6), Mevlja 7,5, Stojanović 6,5. Selektor: Matjaž Kek. Hrvaška: Livaković 6, Vrsaljko 6, Barišić 5,5 (od 46. Oršić), Perišić 6, Lovren 5,5, Kovačić 6 (od 82. Pašalić 6), Kramarić 6 (od 64. Brekalo 5,5), Modrić 6,5, Brozović 6, Vlašić 6,5 (od 69. Budimir 5,5), Vida 6. Selektor: Zlatko Dalić. Rumeni kartoni: Kurtić, Mevlja; Kovačić, Brozović, Vrsaljko, Vida, Budimir.

Doseženi zadetek je izbrance Matjaža Keka ohrabril, tako da se je na dodobra namočeni zelenici razvnel oster boj za vsako žogo. Aktualni svetovni prvaki so pod taktirko prvega virtuoza Luke Modrića še naprej diktirali tempo, vendar so Slovenci po zaslugi pravočasnih reakcij primorske branilske naveze Miha Blažič - Miha Mevlja nadaljevanje prvega polčasa preživeli brez večjih pretresov. Če bi bil Iličić v 43. minuti po hitrem protinapadu za kakšnega pol metra bolj natančen, bi se lahko v slačilnico celo podali z dvema zadetkoma naskoka.

Zlatko Dalić je v 46. minuti na zelenico pričakovano poslal heroja Dinamove zmage proti Tottenhamu Mislava Oršića in s tem napovedal novo popolno ofenzivo proti slovenskim vratom, vendar je zgoščena postavitev Slovencev na prsih Hrvatom še naprej povzročala obilo preglavic. Kek je v trenutkih gostujoče prevlade svoje izbrance podil iz Oblakovega naročja. Vse bolj živčni gostje so bolj kot nevarne udarce zbirali rumene kartone in začeli pozabljati na obrambne naloge. Tik pred koncem tekme bi lahko slovensko zmago potrdil Blaž Kramer. V sodnikovem podaljšku je Kek skorajda izgubil glas, a se je na koncu vendarle lahko prešerno razveselil pomembne zmage.


Najbolj brano