Hadalin državni prvak, Bucikova druga

Z veleslalomom se je danes v Kranjski Gori začelo odprto slovensko državno prvenstvo v alpskem smučanju. Državni prvak je postal Štefan Hadalin, srebro pa je osvojila Ana Bucik. Jutri bo v slalomu velika priložnost za Ajdovko Andrejo Slokar.

Državni prvak v veleslalomu je Štefan Hadalin. Foto: STA
Državni prvak v veleslalomu je Štefan Hadalin. Foto: STA

KRANJSKA GORA > Na jutrišnjem slalomu, ki se bo na odlično pripravljenem poligonu Podkoren pri Kranjski Gori pričel ob 9. uri, bo v ospredju pozornosti nosilka največjega mednarodnega uspeha sezone v slovenski reprezentanci, Ajdovka Andreja Slokar, peta na svetovnem prvenstvu. Na istem tekmovanju je bil s sedmim mestom daleč najboljši Slovenec njen klubski kolega pri SK Dol Ajdovščina, Štefan Hadalin, ki bo v petek seveda prvi favorit moške tekme. Najboljša slovenska slalomistka skupnega seštevka svetovnega pokala, Novogoričanka Ana Bucik, jutri ne bo tekmovala.

Prvo disciplino državnega prvenstva (DP) - paralelni veleslalom - so elitni slovenski alpski smučarji izpustili. V moški konkurenci je prvak postal Nejc Naraločnik (Beli Zajec Mozirje) pred Rokom Ažnohom (Branik Maribor) in Timom Tršanom (Novinar Ljubljana). Med dekleti je slavila domačinka Nika Murovec, do srebra je prišla Nika Tomšič (Pohorje Maribor), bron pa je osvojila Lina Knific (Kristijanija Ljubljana).

84

tekmovalcev je nastopilo v veleslalomu

Veleslalom je postregel s skoraj popolno domačo konkurenco in kar številno tujo. Startalo je 84 tekmovalcev iz 12 držav. Na progi nad domačo hišo si najboljša slovenska veleslalomistka v svetovnem pokalu Meta Hrovat v odsotnosti poškodovane Štajerke Tine Robnik ni dovolila presenečenja in je za več kot sekundo ugnala Bucikovo, najboljši sta bili najhitrejši v obeh vožnjah. Po prvem teku je bronasto odličje branila Slokarjeva, ki pa je v drugem teku pa napaki dosegla šele sedmi čas. V tesnem troboju za bron je bila uspešna Slovenjegradčanka Neja Dvornik, ki je za 18 stotink sekunde prehitela Mariborčanko Ilko Štuhec in za 51 stotink Slokarjevo.

Dokajšnja izenačenost slovenskega ženskega veleslalomskega vrha je dober obet za naslednjo sezono, pri moških pa je bil pogled na današnje rezultate DP, v katerih je zaradi testiranja opreme za novo sezono manjkal naš najboljši specialist, Žan Kranjec, kar žalosten. Hadalin je bil v obeh vožnjah razred zase, pred naslednjim Slovencem pa se je zvrstilo pet tujcev. Srebrni član kranjskega Triglava Miha Hrobat je zaostal že za več kot tri sekunde, bronasti smučar škofjeloškega Alpeoturja Anže Gartner pa za štiri.

Po prostem petku se bo prvenstvo s hitrimi disciplinami nadaljevalo v Trbižu, kjer se bo v torek končalo s še eno primorsko disciplino - kombinacijo, kjer sta močna aduta Hadalin (srebrni na SP 2019) in Ana Bucik (tretja na tekmi svetovnega pokala 2018).


Najbolj brano