Za vsakega se pravljica najde!

Z legendo o kurentu se je prejšnji teden začela nova spletna pobuda Slovenskega stalnega gledališča, ki bo v naslednjih petih koncih tedna nagovorila mlajše gledalce z video branjem pravljic “za odrom”.

Primož Forte bere pravljico z ilustracijo Svjetlana Junakovića na youtubovem kanalu Slovenskega stalnega gledališča .
Primož Forte bere pravljico z ilustracijo Svjetlana Junakovića na youtubovem kanalu Slovenskega stalnega gledališča .  

Pravljice iz ilustriranih zbirk založb Slovenska knjiga in Mladinska knjiga je izbrala knjižničarka Ivana Soban, ki poudarja, da je na Oddelku za mlade bralce pri Narodni in študijski knjižnici branje pravljic ena osnovnih dejavnosti: “Naš cilj je namreč promocija slovenske in svetovne literature, uvajanje otroka v svet knjig. Branje je užitek, vendar tudi napor, ki terja določeno mero koncentracije. Knjižničarji, pravljičarji, učitelji, vzgojitelji in predvsem starši so zato kot trenerji, ki skrbijo za dobro kondicijo otroka. Če malo pretiravam, je branje pravljic v zgodnjem otroštvu prvi korak do proaktivnega odraslega. Konkurenca z ekrani je seveda huda, vendar se starši, ki jim je pomembna pismenost njihovih otrok, zavedajo pomena teh malih korakov.” Vse izbrane pravljice izhajajo iz ljudskega izročila: slovenskega, romskega, norveškega. “Pravljice sem izbrala med takimi, ki so ustrezale dvema pogojema: da so ljudske in ilustrirane,” pojasnjuje Ivana Soban. O cilju skupnega projekta pa: “Ilustracije smo potrebovali zaradi samega koncepta video-branja. Ljudska narava je gnetljiva in prilagodljiva. Pravljice, ki so se ohranile, so 'preverjeno' dobre: življenjske, prvinske, poučne, čustvene, sicer se ne bi prenašale iz roda v rod. Avtorske so lahko prav takšne, torej univerzalne in neumrljive, lahko pa so le plod neke trenutne potrebe in s časom zastarijo. Razlika je tudi v strukturi: ljudske imajo ponavadi določen ritem, standardne uvodne besede, pravljične številke in like. Avtorske so v tem pogledu bolj svobodne, saj jih zamejuje le avtorjeva domišljija. Ah, vse pravljice so lepe in za vsakega se pravljica najde!”

V branje pravljic sta se vživela igralca Danijel Malalan in Primož Forte. Malalan ima že dolgoletno izkušnjo na tem področju, saj prebira pravljice za dobro jutro na Radiu Trst: “Pravljice ponujajo več interpretativnih možnosti, saj se v njih pojavljajo različni liki in živali, s katerimi se mora glas spreminjati. V pravljicah najdeš vedno modrost, od katere se tudi odrasli nekaj naučimo. Med tistimi, ki sem jih prebral za spletni niz Slovenskega stalnega gledališča, mi je posebno všeč romska zgodba Kako so nastale gosli.”

Primožu Forteju pa je najbolj všeč norveška pravljica Vzhodno od sonca, zahodno od meseca, o pravljicah v življenju igralca pa ima marsikaj povedati: “Pravljice so mi všeč, ko me očarajo in presenečajo med branjem. Moja najljubša pravljica sploh pa je Sneguljčica - kot otrok sem jo neštetokrat poslušal in ponavljal na pamet, z vsemi onomatopoetskimi zvoki, ki jih je uporabljal igralec na posnetku. Za branje pravljic pa imam danes ocenjevalce doma, saj vadim pred otrokoma in tako ugotovim, kako bo podajanje najbolj učinkovito. Recimo, da imam trenutno zelo aktualen odnos s pravljicami.”


Najbolj brano