Za vseh 28 predlogov ni denarja

V okviru prvega participativnega proračuna, ki 20.000 evrov namenja za projekte za mlade, bodo uresničili osem pobud, ki so prejele največ glasov. Vsem kriterijem je zadoščalo 28 predlogov, a za vse ni dovolj denarja. Upajo, da bo prihodnje leto na voljo kakšen evro več, ker idej ne manjka.

Iščejo lokacijo za postavitev fitnesa na prostem, še najbolj 
atraktivna  bi bila na Sotočju. Foto: Neva Blazetič
Iščejo lokacijo za postavitev fitnesa na prostem, še najbolj atraktivna bi bila na Sotočju. Foto: Neva Blazetič

TOLMIN > Mladi med 15. in 30. letom so v okviru participativnega proračuna izkoristili priložnost za aktivno sodelovanje pri snovanju vsebin in razvoja v svojem okolju. Pri glasovanju za predlagane projekte jih je sodelovalo 296, kar predstavlja 16,5 odstotka upravičencev v razponu te starosti. V primerjavi z odzivom v ostalih občinah, kjer imajo tudi možnost sodelovanja pri občinskem načrtovanju, se je mladina na Tolminskem dobro angažirala.

Prostor za druženje in obnova igrišča v Kanalskem Lomu

Kaže, da so v Tolminskem in Kanalskem Lomu strnili moči, saj sta dva njihova projekta dobila največ glasov. S pomočjo participativnega proračuna bodo v Kanalskem Lomu sanirali nevaren dostop do igrišča in tribun in uredili prostor za druženje v nekdanji šoli.

296 mladih je glasovalo za projekte 20.000 evrov bo občina porabila za izbranih osem.

Kot pravijo Lomljani, je igrišče že dolgo let središče zbiranja mladine, zlasti navdušenih nogometašev, košarkašev in ljubiteljev tenisa. Otroci po njem kolesarijo in rolajo, tam je tudi otroško igrišče. Na njem organizirajo malonogometne turnirje. Igrišče, ki so ga zgradili in vzdrževali mlajši domačini, potrebuje osvežitve z lepšim videzom. 3000 evrov vreden projekt predvideva obnovo stopnic, gradnjo klančine in posodobitev tribun. Upajo, da bodo dela zaključena konec aprila, ko načrtujejo prvi malonogometni turnir trojk.

Za ureditev prostora za druženje, praznovanja ali manjše prireditve v nekdanji šoli, s katero upravlja krajevna skupnost, bo šlo 2000 evrov. Steno med veliko učilnico in kuhinjo bodo nadomestili z drsnimi vrati. Namestili bodo klimatsko napravo za ogrevanje. Če bo treba, bi dodaten denar prispevala KS. Prostor bo na voljo vsem, v njem bodo organizirali delavnice in podobno.

Fitnes na sotočju Tolminke in Soče?

Na tretje mesto po številu glasov se je uvrstil projekt, v okviru katerega bi za 3000 evrov kupili opremo za fitnes na prostem. Kot pravijo predlagatelji, bi se zgledovali po fitnesu v Panovcu pri Novi Gorici, ki je zelo oblegan. V Posočju ga še nimajo. Predlagajo več lokacij. Zelo vabljivo se jim zdi Sotočje, morda blizu rek Soče in Tolminke ali pa v gozdu pri nekdanjem hotelu Paradiso, ki ga je občina lani kupila in februarja letos odplačala. Predlagajo še dve možnosti, bodisi v športnem parku Brajda ali pa na igrišču pri centru za šolske in obšolske dejavnosti. Lokacijo bi bilo treba ustrezno urediti in zraven postaviti informativno tablo. Kako naj bi skrbeli in vzdrževali fitnes na prostem, predlagatelji niso nakazali.

Projekt Motivacijski TEDx večeri v Tolminu in na Mostu na Soči, ki so ga mladi tudi zelo podprli, je namenjen inspiraciji in motiviranju za večjo aktivnost v družbi, premagovanju strahov in informiranje o različnih aktualnih temah. V njegovem okviru bi izvedli dva tematsko obarvana dogodka, na katerih bi udeleženci delili svoje zgodbe in z njimi širili pozitivne ideje, navdušenje in osvetljevali svet z drugačnimi vizijami. Za najem govorcev, prostora in za postavitev odra bi potrebovali 2000 evrov.

V okviru Mlade pobude so podprli tudi zamenjavo opreme na igrišču na Slapu ob Idrijci, širitev igral v medgeneracijski park v Volčah, športno-zabavno prireditev Sprostitev po pandemiji v Tolminu in postavitev foto točke na eni od razglednih točk v okolici Tolmina.


Najbolj brano