Garažna hiša še kar sameva

Domačini in obiskovalci Kopra se sprašujejo, kje se zapleta, da garažna hiša pod Muzejskim trgom še vedno sameva. Napovedi župana Aleša Bržana konec septembra lani, da bo garažna hiša dokončana v prihodnjih treh do štirih mesecih, se niso uresničile.

V koprski občini napovedujejo, da bodo trg nad garažno hišo začeli 
urejati v drugi polovici meseca. Foto: Tomaž Primožic/FPA
V koprski občini napovedujejo, da bodo trg nad garažno hišo začeli urejati v drugi polovici meseca. Foto: Tomaž Primožic/FPA

KOPER > Natančnega odgovora, kdaj bo podzemna garaža sprejela prve avtomobile, še kar ni. V koprski občini zamude opravičujejo z daljšimi dobavnimi roki v času veljavnih ukrepov za zajezitev epidemije.

Podjetje CGP Novo mesto mora pred odprtjem garaže ob Bastionu zgraditi še krožišče, do vstopa v parkirno hišo pa vzpostaviti dvosmerni promet. (Foto: Tomaž Primožic/FPA)

Prenizek ali ravno pravšnji vhod?

Vhodni portal v garažno hišo se nekaterim zdi prenizek. Opozarjajo, da bi lahko pri vstopu morda imeli težave nekoliko višji avtomobili s strešnim kovčkom. V občini pripombe ne komentirajo. Pojasnijo le, da bodo lahko v parkirno hišo vstopala vozila do višine 2,2 metra. Za primerjavo: enake višine je vhodni portal garažne hiše Mercator hipermarketa v Olmu, tiste pod Zelenim parkom na Pristaniški ulici in v soseski Koprska vrata nasproti sodišča. Nižji je, denimo, vhod v garažno hišo hotela Aquapark v Žusterni (dva metra), medtem ko podhoda pri Slavčku in v Ulici 15. maja v višino merita 2,4 metra.

Manjka še krožišče in dvosmerni promet

Zagotavljajo, da je gradnja zaključena, pakirni sistem je tudi že nameščen. Na Upravno enoto Koper so medtem podali vlogo za izdajo uporabnega dovoljenja. Izvajalec, podjetje CGP Novo mesto, mora pred odprtjem ob Bastionu nasproti potniškega terminala zgraditi še krožišče, do vstopno-izstopnega portala parkirne hiše pa vzpostaviti dvosmerni promet.

Po mestu sicer krožijo govorice, da občina izvajalcu del ni poravnala vseh finančnih obveznosti, zato ti menda zavlačujejo z dokončanjem. V občini pravijo, da z navedbami niso seznanjeni. “Vse račune, ki jih je izdal izvajalec, smo plačali v zakonsko predvidenem roku,” odgovarjajo na očitke. To potrjuje tudi predsednik uprave CGP Novo mesto Martin Gosenca.

466

parkirnih mest v treh etažah bo v podzemni garažni hiši

6,6

milijona evrov bo stala njena gradnja

2,2

milijona evrov pa ureditev trga in parka na njeni strehi

Od Pokrajinskega muzeja do Belvederja bodo tlakovane in zelene površine. (Vir: Marasovič arhitekti)

Nekateri stanovalci so pričakovali zelenice

Trg nad garažno hišo bodo začeli urejati v drugi polovici meseca. Spomnimo, da je vodstvo občine najbolj prepričala idejna rešitev, ki so jo pripravili v domačem biroju Marasovič arhitekti in jo javnosti na novinarski konferenci predstavili konec septembra lani. Nekaterih stanovalcev na Muzejskem trgu pa ti načrti niso navdušili.

“Pričakovali smo, da bodo na strehi garaže uredili park z zelenicami in potkami, ne pa da bodo površino večinoma tlakovali in namestili nekaj korit z drevesi, rožami in grmičevjem. Razočarani smo, ker nam teh zamisli nihče ni pokazal niti nas vprašal za mnenje,” je nezadovoljen tamkajšnji stanovalec Dušan Ropotar.

Za dela, za katera bodo odšteli 2,2 milijona evrov, so v občini sklenili aneks k pogodbi s CGP Novo mesto. “Trenutno se ukvarjajo s pripravljalnimi deli. Z urejanjem in gradnjo bodo začeli po dobavi materialov,” pojasnjujejo v občinski upravi.

Parkirni režim še vedno neznanka

Po pridobitvi uporabnega dovoljenja bo občina garažno hišo predala v upravljanje Marjetici Koper. Bodo domačini, ki živijo v središču mesta, upravičeni do cenovno dostopnejših abonmajev za parkiranje? Koliko bodo za vstop v garažo odšteli zunanji obiskovalci? Bo možno kupiti parkirno mesto in koliko bo to stalo? Takšna in podobna vprašanja za zdaj ostajajo brez pojasnil.

Čeprav so v občini konec septembra lani povedali, da je osnutek parkirnega režima pripravljen in dodali, da ga ne morejo predstaviti, ker še ni usklajen s krajevno skupnostjo, je odgovor na to temo tudi po več kot petih mesecih popolnoma enak.

“Strokovne službe so pripravile predlog parkirnega režima, ki ga želimo pred objavo uskladiti s stanovalci tega dela mestnega jedra, nato bomo o tem obvestili širšo javnost,” se ponavljajo na Verdijevi 10.


Najbolj brano