Zastopata nas Bidovec in Tomažič

Znane so predstave tekmovalnega in spremljevalnega programa 51. Tedna slovenske drame, ki si jih bo moč v Prešernovem gledališču Kranj predvidoma ogledati sredi novembra. Primorsko bo v spremljevalnem programu zastopala predstava Slovenskega stalnega gledališča Trst Bidovec-Tomažič: Tovarištvo, česar se veseli tudi avtorica in režiserka Patrizia Jurinčič Finžgar.

Patrizia Jurinčič Finžgar, tokrat v vlogi avtorice in režiserke, se veseli, da bodo  predstavo  Bidovec - 
Tomažič:  Tovarištvo predstavili v spremljevalnem programu Tedna slovenske drame. Foto: Damjan Balbi
Patrizia Jurinčič Finžgar, tokrat v vlogi avtorice in režiserke, se veseli, da bodo predstavo Bidovec - Tomažič: Tovarištvo predstavili v spremljevalnem programu Tedna slovenske drame. Foto: Damjan Balbi

KRANJ > Na svetovni dan gledališča, 27. marca, ko bi se 51. Teden slovenske drame moral tradicionalno začeti, so razkrili nominirance za nekatere nagrade, tudi Grumovo. Prireditelji pa so se iz razumljivih razlogov odločili, da predstave tekmovalnega in spremljevalnega programa v živo načrtujejo za prvo polovico novembra.

Selektor Rok Andres si je lani, epidemiji in okrnjeni gledališki dejavnosti navkljub, uspel ogledati kar 38 uprizoritev, ustvarjenih na podlagi slovenskih dramskih predlog, od teh le osem s posnetkov. Ob zvrstni pestrosti, manjšem poseganju po slovenskih klasikah in posledično pogostejšem po novih besedilih, katerih velik delež nastane med ustvarjalnim procesom, ter ob vidni zastopanosti mladih avtorjev in avtoric, Andres meni, da je v uprizoritvah minulega leta “mogoče zasledovati hiter odziv na aktualno politično, družbeno in zdravstveno problematiko”.

Soočeni s pestrostjo tematik lahko v uprizoritvah iz tekmovalnega programa po selektorjevih besedah “razberemo misli o družbenopolitičnih problemih, ki s pomočjo zgodovinske perspektive vzpostavljajo analogije s sedanjostjo” (Nova rasa v režiji Matjaža Zupančiča; SNG Drama Ljubljana) ali “boleče določajo našo sodobno etiko oziroma njeno selektivno rabo” (Gejm v režiji Žige Divjaka; Slovensko mladinsko gledališče in Maska).

V ospredju so “bivanjska vprašanja, razčlenjena z veliko mero občutljivosti in človečnosti ter z močnim gledališkim nabojem” (Sedem vprašanj o sreči režiserja Tomija Janežiča; Lutkovno gledališče Ljubljana in SMG, Pošta v režiji Juša A. Zidarja; Drama SNG Maribor in Škofjeloški pasijonJerneja Lorencija; Prešernovo gledališče Kranj in Mestno gledališče Ptuj) in “parabole o cikličnosti sveta ter odnosov” (Jazz v režiji Nejca Gazvode; Mestno gledališče ljubljansko).

Za skupni cilj

Med pet predstav spremljevalnega programa je selektor uvrstil tudi predstavo Slovenskega stalnega gledališča Trst Bidovec-Tomažič: Tovarištvo, katere scenarij in režijo podpisuje Patrizia Jurinčič Finžgar, ki nam je včeraj povedala, da jo je uvrstitev resnično razveselila in jo razume kot “nagrado za ubranost in predanost celotne ekipe”. “Poleg tega pa uvrstitev vidim kot (še eno) priložnost, da zgodba odpora proti zatiranju preseže meje lokalnega: Pinko Tomažič in Ferdo Bidovec nista samo mlada Primorca, ki sta bila pripravljena dati svoja življenja za slovenstvo, sta predvsem navdihujoč primer nesebične družbene angažiranosti in zgled medsebojnega spoštovanja, sposobnosti dialoga in zasledovanja skupnemu cilju kljub političnim nesoglasjem,” še poudarja avtorica predstave, v kateri vlogo Bidovca igra Primož Forte, Nejc Kravos pa upodobi Tomažiča.

V spremljevalni program so uvrščene še ŽalostinkeJerneja Potočana v režiji Jana Krmelja (MGL), predstava več avtorjev Not Dead Enough/Vestern (Gledališče Glej), Mitska (EX-teater) v režiji Hristine Vasić Tomše in Vladimir, ki je po besedilu Matjaža Zupančiča nastal v produkciji bolgarskega Gledališča Stojan Bačvarov v režiji Nikolaja Kenarova.

Selektor je predlagal tudi izvedbo posebnega spremljevalnega programa s spletnimi uprizoritvami, med katerimi je SproščenoSimone Semenič.


Najbolj brano