Dijaki končno odrešeni zaslonov

Po skoraj petmesečnem šolanju na daljavo so se danes končno vrnili v razrede še dijaki prvih treh letnikov srednjih šol. No, ta teden samo polovica, saj se bodo pri pouku v živo in na daljavo izmenjevali tedensko. Sistem po modelu C je stekel brez težav, so nam danes zatrdili ravnatelji.

Sistem po modelu C je stekel brez težav, so nam danes zatrdili 
ravnatelji primorskih srednjih šol. Foto: Leo Caharija
Sistem po modelu C je stekel brez težav, so nam danes zatrdili ravnatelji primorskih srednjih šol. Foto: Leo Caharija

PRIMORSKA > Večina srednjih šol je vrnitev polovice preostalih letnikov srednjih šol (dijaki zaključnih letnikov so se k pouku v živo vrnili že teden dni pred šolskimi počitnicami) organizirala tako, da so v razrede najprej povabili prve letnike in polovico drugih, naslednji teden, ko bodo ti doma, bodo v šolske klopi sedli tretji letniki in preostala polovica drugih.

“V ta namen smo vse učilnice opremili z računalniki s kamerami, da lahko učitelji kombinirajo pouk v živo v matičnih učilnicah dijakov s poukom na daljavo iz svojih matičnih učilnic,” je eno od prilagoditev pojasnil direktor Šolskega centra Srečka Kosovela Sežana Dušan Štolfa. “Danes je vse teklo normalno, nihče ni poročal o kakšnih zapletih. Sicer pa smo sistem že vpeljali z zaključnimi letniki,” je dodal.

Dober odziv učiteljev na cepljenje

Odziv učiteljev in vzgojiteljev na cepljenje je dober: “Za cepljenje so se javili tako rekoč vsi, razen nekaj redkih izjem, ki so večinoma povezane z alergijami ali podobnimi razlogi,” je povedal direktor Šolskega centra Srečka Kosovela Sežana Dušan Štolfa. Podobno je tudi v postojnskem šolskem centru: “V skupini nad 50 let, ki bodo na vrsti prvi, se je javilo kar 40 učiteljev in predavateljev,” je povedala Helena Posega Dolenc. Zdravstveni dom Nova Gorica, ki bo učitelje začel cepiti v tem tednu, je do petka dobil 500 prijav zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, a prijave še prihajajo.

Da je današnji dan minil mirno in z zadovoljstvom, da so končno spet v dokaj običajnem šolskem vsakdanu, je potrdila tudi direktorica Šolskega centra Postojna Helena Posega Dolenc. Še najbolj poseben je bil za dijake prvih letnikov, ki so bili to šolsko leto skupaj le poldrugi mesec. V Postojni bodo ob izmenjevanju razredov poskušali zagotoviti čim več praktičnega pouka dijakom prvih in drugih letnikov poklicnih smeri (tretji letniki so zdaj že na usposabljanju v podjetjih). Seveda tam, kjer bo to možno in upoštevaje vsa navodila NIJZ.

“Dijaki nosijo maske tudi v razredih, učitelji smo testirani. Danes so šli najprej na testiranje tisti učitelji, ki v živo še niso poučevali, ostali bomo ohranili redne torkove termine. Zbrali smo tudi že interes med zaposlenimi nad 50 let za cepljenje, ki naj bi prišli na vrsto že ta teden, in upam, da nam bo tudi precepljenost olajšala delo,” je še dodala.

Organizacija podrobnosti je v pristojnosti posameznih šol. Tako je vsaka prilagodila tudi šolsko malico. V Postojni so doslej četrti letniki izmenoma malicali v prostorni šolski jedilnici, danes so prešli na suho hrano, v prihodnje bodo kombinirali. V Sežani dobivajo dijaki tople obroke v embalaži v razrede.


Najbolj brano