K skupnemu turizmu Krasa in Brkinov

Zavod za Šport, turizem in prosti čas (ŠTIP), ki je doslej skrbel za sežanski turizem, tega ne bo več počel. Dejavnost so s sklepom občinskega sveta prenesli na Območno razvojno agencijo (ORA) Krasa in Brkinov. Ob tem so začeli v Sežani pripravljati analizo stanja turizma, kar je osnova za strateški načrt turistične destinacije Kras in Brkini.

Občina Sežana je turistično dejavnost prenesla na agencijo ORA. Pod njenim okriljem bo odslej deloval tudi turistično informacijski center.  Foto: Helena Race
Občina Sežana je turistično dejavnost prenesla na agencijo ORA. Pod njenim okriljem bo odslej deloval tudi turistično informacijski center.  Foto: Helena Race

SEŽANA > Območno razvojno agencijo (ORA) Krasa in Brkinov so vse štiri kraško-brkinske občine preoblikovale v d.o.o. tudi zato, da bi prevzela upravljanje turistične dejavnosti na Krasu in v Brkinih.

Na Oro tudi zaposleni, parkirišče in vrtova

Doslej je v Sežani za turizem in z njim povezane dejavnosti skrbel Zavod za šport, turizem in prosti čas (ŠTIP), a so na zadnji seji občinskega sveta njegovo organizacijsko enoto TIC (turistično-informacijski center) ukinili. Dejavnost pa prenesli na Oro.

Prav tako so na agencijo Ora prenesli zaposlene z zavoda Štip, ki delajo na področju turizma, kulture in promocije. In upravljanje s parkiriščem za avtodome v Sežani ter razstavnima vrtovoma Pepin kraški vrt in Vrt Pepina zgodba na Bunčetovi domačiji v Dutovljah. Štip se bo s področjem turizma ukvarjal le še v povezavi z delovanjem Mladinskega hotela Pliskovica in z organiziranjem športnih in mladinskih prireditev.

Strategija prinaša višje ocene

Obenem se je sežanski občinski svet seznanil s pripravo analize stanja na področju turizma v občini. Ta analiza je podlaga za pripravo strateškega načrta turistične destinacije Kras in Brkini za obdobje od 2021 do 2025, ki jo pripravljajo vse štiri kraško-brkinske občine skupaj. V občinah Divača, Hrpelje-Kozina in Komen so te aktivnosti že izvedli. Predvidoma do konca marca bodo še v Sežani pripravili uvodne delavnice z zaposlenimi na občini, v agenciji Ora in mladinskemu hotelu Pliskovica, sledila bo javna razprava z vsemi, ki sodelujejo v turizmu, in občani.

Nato se bodo lotili priprave strategije turistične destinacije. Ta je med drugim formalna osnova za črpanje denarja iz evropskih mehanizmov, prinaša pa tudi višjo oceno pri pridobitvi znaka Zelena destinacija. Sežana je leta 2018 prejela bronasti znak in bila slabše ocenjena tudi zato, ker ni imela izdelane strategije.

Kako pomembni so ti znaki, je občinskemu svetu pojasnila Astrid Prašnikar, ki sodeluje pri pripravi strateškega načrta: “Turisti so začeli drugače dojemati destinacije, zaupajo okoljskim znakom. V šestih mesecih se je zaupanje v znak Zelena destinacija povečalo z 32 na več kot 60 odstotkov.” Temu so botrovale tudi lanske razmere, v katerih so prihodki turizma padli celo za 70 odstotkov, na raven iz leta 1990, je dejala. Smernice okrevanja pripravljajo na nacionalnem nivoju, vključili pa jih bodo tudi v strategijo turistične destinacije Kras in Brkini.

Občinskih zavodov za turizem ni več
Sežanski Zavod za šport, turizem in prosti čas je zadnji od treh občinskih zavodov za turizem, ki bo skrb za turizem prenesel na Oro. Prva je svoj zavod ukinila komenska občina, zdaj ga še divaška. Hrpeljsko-kozinskaobčina takega zavoda ni imela.
V divaški občini je za turizem do lani skrbel Razvojni center Divača, ki ga je vodila Nataša Matevljič. Zdaj pa se končuje postopek njegove likvidacije. 30. julija lani je namreč občinski svet sprejel sklep o njegovi ukinitvi, občina je odlok o ukinitvi objavila v Uradnem listu že 21. avgusta lani, a se je zaradi epidemije postopek na sodišču zavlekel. Šele 13. januarja letos je koprsko sodišče objavilo sklep o vpisu likvidacijskega upravitelja Denisa Zobariča (ki je to sicer že od 1. avgusta lani), morebitni upniki pa so terjatve za Razvojnega centra lahko prijavili do 13. februarja.
Komenska občina je svoj javni zavod za turizem ukinila prva, še preden je Ora prevzela opravila in zaposlene. Komenski občinski svet je sklep o likvidaciji javnega zavoda Komenski Kras sprejel že 23. decembra 2019, natanko leto dni kasneje, 23. decembra lani, pa potrdil zaključek likvidacijskega postopka. Od petih zaposlenih se je dvema iztekla pogodba o delu z začetkom postopka, preostalim trem so zaposlitve v zavodu v likvidaciji prenehale maja, avgusta in septembra lani. Ena delavka se je zaposlila na Ori, ki je prevzela tudi del nalog. Komenski zavod za turizem je deloval tri leta in pol, prej je naloge s področja turizma opravljal TIC.
Občina Hrpelje-Kozina svojega turističnega zavoda ali druge ustanove, ki bi skrbela za turizem, ni imela. MUZ

Najbolj brano