Kolajne imajo korenine v Planici

Svetovno prvenstvo v nordijskih smučarskih disciplinah, jutri bo tradicionalno končano s tekaškim maratonom na 50 km, bo v zgodovini slovenskega športa zapisano z zlatimi črkami. Šest kolajn (po ena zlata in srebrna ter štiri bronaste) odseva kakovost slovenskih nastopov v Oberstdorfu. K zgodovinskim tekaškim (srebro Petre Majdič leta 2007 in bron leta 2009 v sprintu ter srebro Katje Višnar in Anamarije Lampič leta 2019 v ekipnem sprintu) in skakalnim (zlato Roka Benkoviča leta 2005 ter srebro in bron Petra Prevca leta 2013) prebliskom so se v minulih dneh zapisali še bronasti Anamarija Lampič (dvakrat) in Eva Urevc ter skakalec Anže Lanišek. S kolajnami so k slovenskemu izkupičku prispevale še skakalke - zlata Ema Klinec, bronasta Nika Križnar, ob njima pa sta za ekipno srebro skočili še Špela Rogelj in Urša Bogataj. Medalje so medalje, še posebej s svetovnih prvenstev, pa čeprav v konkurenci, ki je pol sveta niti ne pozna. Za ekipno tekmo v skokih tako pri fantih kot dekletih težavo predstavlja zbrati že osem reprezentančnih finalistov.

Ne gre se sprenevedati: ve se, kje je zima, pa tudi, kje je ni, kdo premore primerno infrastrukturo, do katere je veliko zahtevnejša pot kot pri bolj množičnih celoletnih športih. Slovenija sodi med srednjeevropsko elito, ki ji je ob boku le še Skandinavija, njena umestitev med zimske dežele pa je pogojena tudi s tradicijo in kulturo, ki ju v slovenskem primeru pooseblja Planica. Posodobljena zibelka smučarskih poletov je zadnjih šest let resnični ponos Slovenije, ne le športne. Nordijski center pod Poncami je za smučarske skakalce nekaj podobnega kot katalonski Camp Nou ali angleški Wembley za častilce nogometne žoge. Seveda vsak v svojem obsegu. Tako kot sta omenjena vzorčna objekta pojem za vse velikane, ki so na kultnih nogometnih stadionih potrjevali svoje nogometno mojstrstvo, velja Planica za najboljše v nordijskem smučanju. Še posebej v skokih.

Nordijski center pod Poncami je za skakalce podobno kot katalonski Camp Nou ali angleški Wembley za častilce nogometne žoge.

Čeprav zaradi razlike v množičnosti in medijske odmevnosti primerjave med športi marsikdaj ne zdržijo, se je ob dosežkih , kot so zadnji iz Oberstdorfa, vseeno vredno potrkati po prsih. V športu šteje prav vsako vrhunstvo, kolajne pa predstavljajo njegov vrh. Tudi zato se jih zadnjih šest iz Oberstdorfa še posebej sveti.


Preberite še


Najbolj brano