“Nisem je hotel ubiti”

Novogoriško tožilstvo v ponovnem sojenju Draganu Kukanju očita, da je mamo na dan njene smrti v jutranjih urah bistveno zmanjšano prišteven hudo poškodoval, zjutraj pa ubil. “Nisem je davil, nisem je hotel ubiti. Na to so vplivale moje poškodbe možganov,” vztraja 71-letni obtoženi, zato bo sodišče pridobilo novi mnenji izvedencev toksikologije in psihiatrične stroke.



Dragan Kukanja je zaradi uboja mame znova sedel na zatožno klop 
novogoriškega okrožnega sodišča. Foto: Tomaž Primožic/FPA
Dragan Kukanja je zaradi uboja mame znova sedel na zatožno klop novogoriškega okrožnega sodišča. Foto: Tomaž Primožic/FPA

NOVA GORICA > Po tem, ko je senat novogoriškega sodišča Dragana Kukanjo lani spomladi obsodil na 12 let zapora zaradi uboja mame in nasilja v družini, so višji sodniki v Kopru odločili drugače. Sodbo glede uboja so razveljavili in jo vrnili v ponovno sojenje, nasilju v družini pa so dodali tudi surovo ravnanje in ga obsodili na tri leta in pol zapora.

To kazen 71-letni Kukanja že prestaja v zaporih v Solkanu, od koder so ga v torek pripeljali na prvi narok ponovnega sojenja. Tokrat je tožilka Marta Durnik Vukelič predstavila novo obtožbo, v kateri Kukanji očita, da je v noči na 4. september 2018 med prvo in četrto uro zjutraj 91-letni mami Tatjani Antoniji Kukanja povzročil hudo telesno poškodbo v stanju, ko je bil zaradi opitosti od alkohola bistveno zmanjšano prišteven. Okoli 8. ure pa je storil še uboj, ko je mamo z rokami stiskal za vrat tako močno, da jo je zadušil.

Dragan Kukanja (levo) in njegov zagovornik sta sodišču predlagala, naj pridobi nova mnenja izvedencev toksikologije in psihiatrične stroke. Foto: Leo Caharija

Z avtom od gostilne do gostilne

Kukanja je pojasnil, da je dan pred dogodkom že zjutraj doma spil šest piv, nato pa je z avtomobilom šel od gostilne do gostilne. “Sem ozdravljen alkoholik. Tistega dne sem poleg piv pil tudi vino. Sposoben sem bil spiti okoli 18 piv na dan in liter vina,” je ilustriral petčlanskemu senatu novogoriškega okrožnega sodišča. Očitke iz obtožbe pa je pospremil z besedami: “Mame nisem davil, nisem je hotel ubiti. Morda sem jo hotel le prizadeti, kot je ona mene celo življenje. Na to so vplivale moje poškodbe možganov.” Te je utrpel pri 16 letih, ko je padel z motorjem. “Z mano je nekaj narobe. Povzročil sem smrt, a ne z namenom,” so bile njegove zadnje misli.

Njegov zagovornik Mitja Podgornik je sodišču zato predlagal, naj pridobi novo izvedensko mnenje toksikologa, ki bo na podlagi opisanih količin popitega alkohola lahko ugotavljal o koncentraciji alkohola v krvi Kukanje v času storitve kaznivih dejanj. Poleg tega je predlagal še, naj angažira novega psihiatra, ki bo podal mnenje o njegovi prištevnosti.

Predsednik senata Igor Majnik je odločil, da bo sodišče pridobilo mnenje obeh izvedencev, ki jih je predlagal odvetnik, sojenje pa se bo nadaljevalo sredi maja.

Po dveh letih in pol še brez epiloga

Spomnimo: minevata že dve leti in pol od brutalnega dogodka v Črničah, ko je pod udarci sina Dragana Kukanje umrla mama, a kazen za storilca, ki je ves ta čas za zapahi, še ni določena.

Usodnega dne dopoldne je poklical reševalce in povedal, da je mama padla po stopnicah. Kriminalistična preiskava pa je pokazala, da je bil za zidovi hiše v Črničah Kukanja več let nasilen. Spravljal se je na ostarelo mamo, invalidno ženo in tedaj mladoletno hčerko.

Tožilstvo mu je sprva očitalo umor mame, povzročitev hude telesne poškodbe, nasilje v družini ter surovo ravnanje in zanemarjanje mladoletne osebe. Tožilka je lani sodišču predlagala, naj obtoženega obsodi za vse očitke na 30 let enotne zaporne kazni, pri čemer je 28 let zapora predlagala za umor mame. Senat je odločil, da je Kukanja kriv nasilja v družini in uboja, ki ga je storil, ko je bil bistveno zmanjšano prišteven. Prisodil mu je deset let zapora zaradi uboja ter dve leti in pol zaradi nasilja v družini, nato pa mu izrekel dvanajst let enotne zaporne kazni ter mu podaljšal pripor. Kukanja je imel v času tragedije v krvi tri promile alkohola.


Najbolj brano