Angleški sev močno prisoten v obalno-kraški regiji

Za angleškim sevom novega koronavirusa je poleg osrednjeslovenske najbolj obremenjena obalno-kraška regija, je povedala direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Tjaša Žohar Čretnik, ki je na današnji novinarski konferenci predstavila nove podatke sledenja različicam virusa SARS-CoV-2.

Direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano 
Tjaša Žohar Čretnik Foto: STA
Direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano Tjaša Žohar Čretnik Foto: STA

SLOVENIJA, KOPER > V Sloveniji so doslej zabeležili 83 primerov angleške različice. 33 so jih potrdili v sodelovanju z UKC ljubljana, 49 jih je potrdil institut za mikrobiologijo, en primer pa je bil potrjen že v Belgiji. “Na koprskem področju angleška različica predstavlja štiri odstotke, tako da je obalno-kraška regija s tega vidika močno obremenjena, prav tako kot osrednjeslovenska regija,” je povedala direktorica NLZOH Tjaša Žohar Čretnik in dodala, da število potrjenih primerov angleške različice že eksponentno narašča. “Obstaja velika verjetnost, da se bo v naslednjem tednu število potrjenih primerov angleške različice v Sloveniji podvojilo.”

Južnoafriško različico virusa, imenovano B.1.351, so doslej potrdili v dveh primerih, en primer pa je v potrjevanju. Na NLZOH so potrdili so tudi tri primere tako imenovane nigerijske različice (B.1.525). “En primer je bil iz mariborskega območja, eden iz jugo-vzhodne Slovenije, eden iz Kranja. V osrednjeslovenski regiji pa je institut za mikrobiologijo potrdil štiri takšne primere,” je navedla Žohar Čretnikova.

Za vse tri omenjene različice velja, da so bolj nalezljive od najbolj razširjenih različic novega koronavirusa. Na vprašanje, koliko bolj, pa Žohar Čretnikova odgovarja, da tega trenutno še ni mogoče izraziti v številkah.

Zaradi angleškega seva se obetajo zaostritve v FJK

Močno prisotnost angleškega seva v obalno-kraški regiji je moč povezati z bližino Furlanije julijske krajine (FJK), kjer prav ta različica botruje močnemu povečanju okužb. Kot je v ponedeljek sporočil predsednik FJK Massimiliano Fedriga, se je predvsem zaradi angleške različice delež okužb v deželi v zadnjem tednu povečal za skoraj 60 odstotkov, zaradi česar razmišljajo o zaostritvi ukrepov.


Najbolj brano