Dan pomorstva v karanteno

Slovenija bo 30. obletnico sprejema resolucije o pomorski usmeritvi države in dan pomorstva - v nedeljo - pričakala odrezana od svoje obmorske regije. Nekaj simbolike je v tem. Pomorska javnost opozarja že dolgo, da je pomorstvo odrezano od prioritet države. Zavoljo virusa lahko zdaj Slovenci na 95 odstotkih preostalega ozemlja zunaj obalno-kraške statistične regije dobijo občutek, kako bi bilo živeti v državi brez morja.

Z resolucijo o pomorski usmeritvi so snovalci nove države Slovenije želeli izpostaviti, da bo ta tudi pomorsko usmerjena. Izjemno jedrnat osamosvojitveni akt je to, na vsega eno stran uradnega lista se ga je dalo natisniti. A zaobjame vse, kar potrebuje država, ki ima privilegij, da ima morje.

Mandrači ter slovenske in hrvaške marine so polni slovenskih čolničkov in jahtic, a to je turizem, ne pomorska usmerjenost.

Kako je - ali bolje, kako ni - z uresničevanjem te kratke resolucije, pa je povsem jasno že v prvem odstavku prvega člena. Tam piše, da je treba prednostno vzpostaviti prometne povezave Kopra z madžarsko in avstrijsko mejo, ki bodo enakovredne povezavam konkurenčnih pristanišč. Prednostno. Torej, v letih 1990 in 1991, ko smo se osamosvajali, so snovalci in potrjevalci resolucije o pomorski usmeritvi vedeli, da je treba zgraditi novo železniško progo iz koprskega pristanišča v zaledje in so to postavili na prvo mesto. V treh desetletjih nimamo še nič od tega. No, včeraj smo izvedeli, za koliko sta dva gradbinca pripravljena graditi en odsek drugega tira.

Resolucija sicer ni zelo zavezujoč dokument, a vendar, kakšna pomorska usmerjenost države neki, kakšno obeleževanje resolucije, če niti njene prve zaveze v treh desetletjih ne premakneš z mrtve točke.

In dalje, pomorsko usmerjena politika bi, denimo, ohranila kontrolni delež v nacionalnem tovornem ladjarju. Imela bi konkurenčen davek na tonažo, kot ga imajo prave pomorske države. Svoje pomorce bi oprostila plačila dohodnine, kot je to uredila Hrvaška ...

Ob prebiranju resolucije lahko samo potrdimo, da se Slovenci v treh desetletjih niso držali pomorskega kurza, kot so ga naravnali ob osamosvojitvi. No, mandrači ter slovenske in hrvaške marine so polni slovenskih čolničkov, jahtic in nedeljskih morjeplovcev, a to je turizem, ne pomorska usmerjenost.

Morda bi bilo še najboljše, da praznovanje dneva pomorstva ostane še naprej v karanteni.


Preberite še


Najbolj brano