V srednje šole vsi dijaki. V posavski in zasavski regiji se odpirajo lokali?

Zdaj je tudi uradno: v ponedeljek se v srednje šole vračajo dijaki vseh letnikov. V učilnicah bi se izmenjevali na teden dni. Vlada je na seji danes popoldne razpravljala še, kako na notranjih mejah zajeziti vnos novih različic virusa v državo. Odločitev o tem naj bi sprejela danes.

  Več o tem, kako bo potekal pouk v srednjih šolah, naj bi jutri 
povedala pristojna ministrica.  Foto: Leo Caharija
Več o tem, kako bo potekal pouk v srednjih šolah, naj bi jutri povedala pristojna ministrica.  Foto: Leo Caharija

SLOVENIJA > Za srednješolce se odpirajo dijaški domovi. Na šole se nanaša še odločitev vlade, da bo nošenje mask obvezno tudi v učilnicah. Poleg učiteljev bodo morali maske med poukom nositi vsi dijaki in učenci od šestega razreda dalje.

Vlada pa danes še ni odločila, kakšne ukrepe bo uvedla na notranjih mejah, da bi zajezila vnos novih sevov koronavirusa. Minister za notranje zadeve Aleš Hojs je v ponedeljek omenjal možnost ponovne vzpostavitve kontrolnih točk, svetovalna skupina za covid-19 pa vladi predlaga uvedbo spletnega obrazca, na katerem bi posameznik prijavil, kam in s kakšnim namenom gre. Tako bi mu bilo od vrnitvi lažje odrediti karanteno, nato pa lažje preverjati, ali se karantene drži.

V sredini oddaji 24ur zvečer je minister za notranje zadeve Aleš Hojs povedal, da bo vlada že jutri na pobudo gospodarskega ministra Zdravka Počivalška obravnavala predlog, da bi se v dveh regijah, ki sta po epidemioloških kazalcih že porumeneli, gre za zasavsko in posavsko regijo, odprli terase gostinskih lokalov v popoldanskem času. "Tudi stroka je temu deloma naklonjena, želijo pa, da se napišejo natančni predpisi, kako bi to izvajali," je dejal Hojs. STA

Grožnja z novimi sevi ne prihaja le iz tujine. Analize pozitivnih vzorcev kažejo, da se angleški, južnoafriški in nigerijski sev širijo tudi že pri nas, med ljudmi, ki v tujini sploh niso bili. Na Inštitutu za mikrobiologijo in imunologijo so v vzorcih, ki so bili odvzeti med 15. in 21. februarjem, južnoafriško različico potrdili pri osebi, ki ni potovala v tujino.

Okužbo z angleškim sevom so doslej potrdili pri 49 ljudeh, od teh se jih je 39 okužilo v Sloveniji. Še pri 55 vzorcih obstaja sum, da gre za angleški sev; na inštitutu ga bodo potrdili ali ovrgli prihodnji teden.

K nam je našla pot tudi nigerijska različica. Potrdili so jo v štirih vzorcih iz Osrednjeslovenske regije.

Podatki iz drugih držav kažejo, da je angleški sev veliko bolj kužen, ostala dva pa zbujata skrb predvsem zaradi dognanj, da zmanjšujeta učinkovitost cepiv, ki so trenutno na voljo.

Obalno-kraška regija je še vedno v rdeči fazi, zato tam ostajajo omejitve gibanja in zbiranja. Zaprte ostajajo tudi večje trgovine.


Najbolj brano