Slovenski šport v Italiji ... v številkah!

Na spletnem dobrodelnem maratonu, ki ga je Združenje slovenskih športnih društev v Italiji (ZSŠDI) organiziralo v petek, 26. februarja, da bi zbralo denarna sredstva za podporo mladinskim odsekom športnih društev, je potekala tudi predstavitev prvega zvezka VII. številčne raziskave o slovenskem športu v Italiji.

Že sedma raziskava po vrsti prinaša zanimive kvantitativne podatke o stanju zamejskega slovenskega športa pred nastopom pandemije novega koronavirusa. Na podlagi analize anketnih podatkov, ki se nanašajo na obdobje med marcem 2019 in marcem 2020, so avtorji raziskave pridobili zanesljivo sliko stanja. Na predstavitvi so ti sicer že napovedali drugo fazo anketiranja, ki bo v prihodnjih mesecih ugotavljala, kako oziroma v kolikšni meri so izredne razmere prizadele delovanje športnih društev. Spoznanja nove ankete bodo objavljena v drugem zvezku publikacije, ki bo izšel prihodnje leto.

Zajetna raziskava v dveh fazah je nov rezultat tesnega sodelovanja med ZSŠDI-jem in Slovenskim raziskovalnim inštitutom (SLORI), ki se že vrsto let razvija na različnih področjih. Koordinator raziskave in avtor publikacije je strokovni sodelavec športnega združenja Igor Tomasetig, SLORI-jeva raziskovalka Norina Bogatec pa je poskrbela za metodološko svetovanje in obdelovanje podatkov. Na anketo je odgovarjalo 51 športnih društev na Tržaškem in Goriškem, včlanjenih v ZSŠDI, v raziskavo pa je bila vključena tudi dvojezična šola Pavla Petričiča iz Špetra v Benečiji, saj se prav na pobudo športnega združenja tam odvija redna mladinska tekmovalna dejavnost. Prirejeni vprašalnik je vseboval vrsto vprašanj o društvu, o posameznih športnih panogah, o dejavnostih za različne ciljne skupine, o številu odbornikov, trenerjev, tekmovalcev, netekmovalcev in društvenih podpornikov.

Raziskava prinaša pomembne številke, ki prikazujejo izredno vitalnost slovenskega športa v Italiji, hkrati pa mu upravičeno pripisujejo vlogo stebra manjšinskega družbenega življenja in delovanja.

Kako pa se slovenska športna stvarnost v Italiji odseva na podlagi izsledkov raziskave? Povzemamo v številkah: v slovenskih športnih društvih v Italiji je skupno registriranih 2697 športnih tekmovalcev, od katerih 1896 moških in 801 žensk. Kar 1844 športnikov je mlajših od 18 let, od tega je 73 odstotkov slovensko govorečih. Med ekipnimi športi so tudi tokrat najbolj priljubljeni nogomet, odbojka in košarka, ki skupaj obsegajo dve tretjini vseh registriranih športnikov. Med mladimi od 11 do 18 let se 191 (47 %) deklet ukvarja z odbojko, 112 (27 %) z estetskimi športi (športno-ritmična gimnastika, plesno navijaštvo, kotalkanje, jahanje, twirling, ples), 23 (6 %) s tenisom in 16 (4 %) s smučanjem.

Med fanti pa je 311 (49 %) nogometašev, 112 (18 %) košarkarjev, 60 (9 %) odbojkarjev, 33 (5 %) smučarjev in 26 (4 %) jadralcev. Društva zaznavajo porast pohodništva in izletništva, izredno negativen trend pa so avtorji raziskave zabeležili pri balinarski dejavnosti, kjer število aktivnih športnikov od leta 1991 drastično upada.

Šport - steber manjšinskega družabnega življenja

Pri slovenskih športnih društvih v Italiji je ob registriranih tekmovalcih še 460 aktivnih rekreativcev, 638 odbornikov ter 369 trenerjev in vaditeljev. 412 je registriranih netekmovalcev, ki jih srečamo predvsem v nekaterih panogah, kot sta jadranje in tenis. V sfero športnih društev spadajo nato še podporni člani, ki so lahko tudi športno neaktivni, sledijo pa dogajanju v društvu, tekmam, prireditvam ipd. Teh je skupno 2426, 6845 pa je rednih uporabnikov društvenih dejavnosti.

Nezanemarljive so tudi številke na področju organizacije športnih prireditev. Slovenska društva v Italiji so namreč aktivna bodisi na rekreacijski (izleti, srečanja, predavanja, prireditve) bodisi na tekmovalni ravni z lokalnimi, državnimi in mednarodnimi prireditvami. Skupno jih na letni ravni beležimo kar 270. Tem je treba dodati 551 tednov tradicionalnih poletnih srečanj, kampov, letnih in zimskih priprav ter rednih otroških dejavnosti, ki jih obiskuje 1.873 mladih udeležencev. V naglem porastu je tudi sodelovanje s šolami, ki ga izvaja ZSŠDI in 18 včlanjenih športnih društev. Velika večina dejavnosti poteka na osnovnih šolah, kjer beležimo več kot 1.000 ur vadbe, skupno število izpeljanih projektov pa je 32.

Raziskava prinaša pomembne številke, ki prikazujejo izredno vitalnost slovenskega športa v Italiji, hkrati pa mu upravičeno pripisujejo vlogo stebra manjšinskega družbenega življenja in delovanja.


Preberite še


Najbolj brano