Obalno-kraška regija se v soboto znova zapira

Od sobote bo prepovedano prihajanje iz notranjosti države v obalno-kraško regijo in odhajanje iz nje. Policija zato svetuje, naj ljudje za vikend ne načrtujejo izleta na obalo. Za Istrane in Kraševce bo znova prepovedano tudi zbiranje, smeli pa bodo prehajati meje občin znotraj obalno-kraške regije. Zaradi širjenja okužb v tej regiji bodo v soboto tam zapirali večje trgovine.

 Foto: Sonja Ribolica
Foto: Sonja Ribolica

LJUBLJANA > Obalno-kraška regija je tudi uradno rdeča in se že nevarno približuje črni fazi, medtem ko preostala Slovenija ostaja v oranžnem območju. Vlada bo zato začasno omejila gibanje v obalno-kraško regijo in iz nje. V tej regiji je spet prepovedano tudi zbiranje ljudi, razen ko gre za osebe iz istega gospodinjstva. V drugih delih države ostaja dovoljeno zbiranje do deset oseb. Podrobnosti bo jutri predstavil minister za notranje zadeve Aleš Hojs.

Ni čas za izlet na obalo

Namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak je ljudi že danes pozval, naj se pripravijo na omejitev gibanja: “Že sedaj svetujemo vsem prebivalcem Slovenije, da ne načrtujete za vikend odhoda na obalo, kajti po vsej verjetnosti bo omejitev gibanja onemogočila prehajanje iz drugih regij v obalno-kraško statistično regijo in obratno.”

Sedemdnevno povprečno število okužb v obalno-kraški regiji je bilo v sredo 73. Meja za črno fazo je 76.

Za prehajanje med obalno-kraško in drugimi statističnimi regijami bodo veljale izjeme, ki smo jih poznali že jeseni. Kdor bo želel čez regijsko mejo, bo moral imeti pri sebi pisno izjavo in dokazilo, po kaj gre. Regijsko mejo pa bo po novem dovoljeno prestopati tudi ob predložitvi negativnega testa na covid-19 ali ob predložitvi dokazila o cepljenju ali dokazila o že preboleni bolezni.

Kaj ostaja odprto?

V soboto morajo v Istri in na Krasu vrata zapreti tudi nekatere trgovine, ki so kot izjeme dovoljene v oranžni fazi. “Vse tisto, kar ni nujno, se zapira, dovoljene pa so prodajalne s površino do 400 kvadratnih metrov, ne glede na vrsto blaga ob tedenskem testiranju zaposlenih,” je pojasnil državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Simon Zajc.

V šolah v obalno-kraški regiji v ponedeljek ne bo sprememb.

V obalno-kraški regiji bo tako tudi v rdeči fazi še vedno delovala vrsta trgovin in storitev: dovoljeno bo obratovanje živilskih prodajaln, drogerij, prodajaln z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, specializiranih prodajaln z otroškim programom, prodajaln s površino do 400 kvadratnih metrov, ne glede na vrsto blaga, trafik, tržnic, premičnih kmetijskih stojnic in prodaja pridelkov na kmetiji. Dovoljeno bo tudi delovanje servisnih delavnic, velikih do 400 kvadratnih metrov, opravljanje storitev montaže in vzdrževanja, nepremičninsko posredovanje, nudenje strokovnih izobraževanj in usposabljanj, odprti pa bodo tudi frizerski, kozmetični in drugi saloni za nego telesa ter saloni za nego živali.

Odprte ostajajo dejavnosti, kot so pošta, lekarna, prevzem in dostava hrane.

Testiranja taksistov enkrat na teden

V preostalih regijah ostaja vse enako kot sedaj, razen za avtošole, taksiste in zaposlene v javnem potniškem prometu. Namesto vsake tri dni se bodo morali taksisti po novem testirati enkrat tedensko. Enako bo veljalo za inštruktorje in udeležence šol vožnje.

Tedenska obveznost testiranja se na novo uvaja še za voznike avtobusov v javnem potniškem prometu in spremljevalno osebje v železniškem prometu.

Vsi našteti se bodo morali enkrat tedensko testirati od sobote naprej.


Najbolj brano