Iz rdeče ... v katero barvo?

Podrobnosti o tem, kako si bomo prebivalci obalno-kraške regije organizirali življenje v prihodnjih dneh, smo izvedeli nocoj. Lahko se bomo gibali znotraj regije, zapustiti pa jo bomo smeli le, če sodimo v eno od izjem. Bo pa regija od sobote zaprta za vse, ki nimajo utemeljenega razloga za prihod vanjo. In med temi razlogi ni enodnevnih izletov.

Že vsaj dva tedna število okužb na tem območju, še posebej v Istri, močno štrli nad državnim povprečjem. Po sedemdnevnem povprečju okužb se regija pospešeno giblje proti črni fazi. Kaj se je zgodilo? Če smo v prvem valu epidemije in tudi lep čas drugega vala živeli v prepričanju, da so - posebej Primorcem - prišli do živega lanski kruti prizori iz sosednje Italije, kar je narekovalo previdnost in upoštevanje ukrepov, smo zdaj očitno precej manj previdni. Še posebej po zadnji delni sprostitvi ukrepov se ljudje pogosto požvižgajo na varnostno razdaljo, da o zaščitnih maskah ne govorimo ... Na javnih mestih postajajo prej izjema kot pravilo, kar velja tako za domačine kot za obiskovalce, ki so si v počitniškem tednu v velikem številu omislili obisk obmorskih krajev.

Bolj ali manj jasno je, da bo regija zaprta za vse, ki nimajo utemeljenega razloga za prihod vanjo. In med temi razlogi ni enodnevnih izletov.

Bodimo pošteni: če za smučišča veljajo določena pravila, od negativnih testov do ostalih varnostnih ukrepov, to za sprehode ob morju seveda ne velja. Skrb vzbujajo tudi vrste čakajočih na kavo za s seboj (ali kaj drugega), med katerimi praviloma ni poldrugega metra razdalje, maske pa ostajajo v žepih ali doma. In mnogi si jih tudi v trgovinah najraje povlečejo pod nos, potem ko si, če se le da, pred vstopom “pozabijo” razkužiti roke.

Vsi smo utrujeni in naveličani, želimo si, da bi bilo življenje spet takšno kot pred pandemijo. Pa (še) ne bo. Lahko se jezimo na ukrepe, vendar se moramo kljub pomladnim temperaturam sprijazniti, da moramo upoštevati nasvete strokovnjakov, dokler ne bomo precepljeni v dovolj visokem številu. Vsaka čezmerna sprostitev, ki si jo privoščimo, pa se lahko, žal, vrne kot bumerang.

Danes še ni bilo govora o tem, kaj bo v ponedeljek s šolarji v obalno-kraški regiji. Načeloma se tisti, ki so teden pred počitnicami preživeli v šolskih klopeh, tja tudi vračajo. Če prihodnji dnevi ne bodo prinesli novih presenečenj in premika regije v najtemnejšo namesto v svetlejšo barvo.


Preberite še


Najbolj brano