Jubilejna postojnska povorka bo počakala, dva jubileja pa ne

Postojnska pustna povorka bi letos slavila častitljiv jubilej - 50 let. A bo izvedba z okroglo številko morala počakati na prihodnje leto. V turističnem društvu pa upajo, da bodo lahko obeležili druga dva letošnja jubileja - 20-letnico Turistične zveze Brkini, Kras, Notranjska in 30-letnico Furmanskega praznika.

Jubilejne 50. pustne povorke po ulicah Postojne jutri ne bo. 
Turistično društvo pa upa na obeležitev drugih dveh jubilejev: 
20-letnice turistične zveze in 30-letnice Furmanskega praznika. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Jubilejne 50. pustne povorke po ulicah Postojne jutri ne bo. Turistično društvo pa upa na obeležitev drugih dveh jubilejev: 20-letnice turistične zveze in 30-letnice Furmanskega praznika. Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > “Spomini mi sežejo v otroška leta. Še danes živo vidim, kako po klancu prikorakajo, po taktih godbe, skupina odraslih mask. Oblečeni so v lepe, skrbno hranjene, modre uniforme ... Dogodek, ki se mi je tako močno vtisnil v spomin, se je zgodil okrog leta 1950, v Hraščah, skupina pa je bila iz Orehka. Občudovali smo jih otroci, pa tudi odrasli,” se pustnih dni v svojih otroških letih spominja Srečko Šajn, predsednik Turističnega društva Postojna, ki bi se letos podpisalo pod že 50. pustno povorko po ulicah Postojne.

Ker izvedba velikih dogodkov letos ni možna, so si v Postojni vzeli čas za razmislek in pogled v preteklost. Tako so obudili tudi spomin na zametek pustovanja v Postojni: “Lojze Bajc, dolgoletni tajnik turističnega društva, je vodil skupino- otrok v maskah leta 1970. Sprehodili so se iz središča mesta po Jamski cesti do Postojnske jame. Pogostili so jih s krofi in čajem,” opisuje Šajn in temu doda še en spomin iz svojih otroških let: “Tudi sam, sedemletni, sem se kot pastirček Jakob predstavil sosedom in obiskal bližnje sorodnike.”

Pustna povorka je postojnske ulice tradicionalno razveselila na pustni torek. “Pustovanje je bil prvi množičen dogodek, ki je privabil številne občane, da so se poveselili in nasmejali, prisostvovale so številne mlade ošemljene družine, ki so uživale in sproščeno zaplesale s pustnimi liki. Bilo je pravo razkošje veselja in razposajenosti nasmejanih obrazov, tudi v zadovoljstvo organizatorjem in nastopajočim za ves trud, kar nas spremlja tudi v današnjih nepredvidljivih časih,” pravi koordinatorka pustnega dogajanja v TD Postojna Marica Gombač.

Letos turistično društvo poleg jubilejnega pustnega dogajanja obeležuje še dva jubileja: 20 let delovanja Turistične zveze Brkini, Kras, Notranjska, ki je nastala prav na pobudo postojnskega društva, in 30 let Furmanskega praznika. Če se bo epidemija umirila, bodo ti dve obletnici morda lahko obeležili. Nekaj dogodkov pa so že zamudili. Med drugim vsakoletno druženje s člani drugih društev v turistični zvezi na sejmu Alpe Adria v Ljubljani. “To je bil vsako leto začetek letnega delovanje vseh društev. Štiri dni smo bili v Ljubljani, promovirali naše območje, se družili, snovali sodelovanje,” pravi Marica Gombač. Letos bo, če bodo pogoji ustrezni, sejem junija.

Furmanski praznik je prav tako odvisen od epidemije. “Da našim članom in vsem ostalim ne bi usahnila motivacija, pa smo za furmanski praznik že izdali žepne koledarčke. Ne smemo pristati na pesimizem, gledati moramo naprej,” poudarja Gombačeva.


Najbolj brano