Odpirajo priprta vrata

Lavričeva knjižnica je od Občine Ajdovščina prejela sterilizator za knjige, v prazničnem tednu pa ob upoštevanju priporočil odpira doslej priprta vrata. Gradivo je še treba naročati naprej, prevzeti pa ga je mogoče ob pultu. Po izrednem urniku so odprte podružnice v Dobravljah, Podnanosu in Vipavi.

V Lavričevi knjižnici so se razveselili sterilizatorja knjig.  Foto: LavriÄŤeva knjiĹľnica
V Lavričevi knjižnici so se razveselili sterilizatorja knjig.  Foto: LavriÄŤeva knjiĹľnica

AJDOVŠČINA > Sterilizator knjig je dobrodošel pripomoček, v prvi vrsti namenjen razkuževanju knjig, v knjižnici pa bo prišel prav tudi za razkuževanje telefonov, slušalk in tipkovnic. Kot so pojasnili v njenem vodstvu, naprava deluje tako, da zračni tok razpira liste in z UV žarki sterilizira tudi notranje strani knjige. “Hkrati je mogoče razkuževati šest knjig, običajni čas sterilizacije za ta namen je 60 sekund,” je pojasnil direktor Artur Lipovž. Ob tem je dodal, da prav vseh vrnjenih knjig z novo napravo ne bo mogoče razkužiti, saj jih je preveč.

“Ob ponedeljkih na primer zaposleni iz karantene na police običajno preložijo prek 1300 knjig. Zato bomo najprej razkuževali najbolj iskane in popularne knjige z najdaljšimi čakalnimi vrstami,” je povedal.

Ob izboljšanju epidemiološke slike tudi knjižnica počasi odpira priprta vrata. Doslej so izposojo vnaprej naročenih knjig opravili pred vrati, od torka vračilo in izposoja naročenega gradiva potekata pri izposojevalnem pultu. Člani lahko gradivo še naprej naročajo prek COBISS+, elektronske pošte ali telefona, imajo pa tudi brezplačen dostop do spletnih časopisov in revij. Kot pravi Lipovž, uporabniki cenijo trud zaposlenih, ki si že od začetka epidemije prizadevajo, da gredo knjige med ljudi.

“Izposoja je bila odlična, obisk pa nam je lani upadel za 23 odstotkov, kar je pravzaprav dober rezultat,” meni Lipovž. V teh dneh po izrednem urniku vrata odpirajo tudi krajevne enote knjižnice v Vipavi, Podnanosu in Dobravljah, potujoča knjižnica obiskuje postajališča po letnem urniku.


Najbolj brano