Parceli ob nekdanji diskoteki By Night postali last občine

Za 952.000 evrov bo občina Ankaran odkupila parceli v središču kraja, kjer je družba SHP-Istra načrtovala gradnjo vil z bazeni, kar ni skladno z občinskimi prostorskimi željami. Ali lahko odškodnino pričakujejo tudi drugi lastniki, ki so svoja zemljišča kupili kot stavbna, po sveže sprejetem občinskem prostorskem načrtu pa so spremenjena v zelene površine? Župan Gregor Strmčnik ponavlja, da je to izreden primer in da vsi do odškodnine zagotovo niso upravičeni.

Jože Šircelj iz družbe SHP-Istra je prejšnji teden z županom 
Gregorjem Strmčnikom podpisal kupoprodajno pogodbo in bo 
občini prodal svoji dve parceli.  Foto: Tomaž Primožič/FPA
Jože Šircelj iz družbe SHP-Istra je prejšnji teden z županom Gregorjem Strmčnikom podpisal kupoprodajno pogodbo in bo občini prodal svoji dve parceli.  Foto: Tomaž Primožič/FPA

ANKARAN > Občina Ankaran se je odločila, da družbe SHP-Istra, ki je blizu Adrie Ankaran nameravala zgraditi šest turističnih vil z bazeni in ima za tovrstno gradnjo tudi zakonske podlage, ne bo razlastila, temveč ji bo izplačala odškodnino.

Pogajanja so potekala januarja letos ter so bila kratka in učinkovita. Ankarančani so v primeru razlastitve ponudili 477.000 evrov odškodnine, lastniki so zahtevali 1,2 milijona evrov, končna cena pa se je ustavila pri 952.000 evrih. Medtem ko zastopniki družbe SHP-Istra niso dosegljivi za izjave, so Ankarančani bolj zgovorni.

Park namesto vil z bazeni

“Družba SHP-Istra je imela odobrene gradnje že dolgo nazaj. Za tisto območje je obstajal tudi veljavni prostorski podrobni načrt, ki je nastal še v času, ko je Ankaran pripadal Mestni občini Koper, zato so upravičeni do odškodnine. Drugi pa so parcele kupili, ko smo že naznanili, da ne bomo dovolili gradenj ob morju,” na naše vprašanje, ali se lahko odškodnine nadeja še kdo, morda Rok Cvetkov in še dva soseda, ki so zaradi urejanja parcel pod Jadransko cesto Ankarančane doslej najbolj vznemirili, odgovarja župan Gregor Strmčnik.

Z nakupom so se na zadnji občinski seji strinjali tudi ankaranski občinski svetniki, pogodbo z Jožetom Šircljem, lastnikom družbe SHP-Istra, ki ima sedež v Novigradu, pa je Strmčnik podpisal prejšnji teden.

Za ankaranske razvojne načrte parceli, na katerih naj bi zrasle turistične vile, predstavljata javno korist, saj se dotikata območja, ki naj bi nastalo na območju Adrie Ankaran in kjer občina načrtuje umestitev različnih družbenih dejavnosti, kot so dom upokojencev, varovana stanovanja, trgovina, splošna zdravniška ambulanta ...

Namesto dolgega sodnega postopka

Dogovor je bil za občino dejansko nujen. Če se stranki ne bi uskladili, bi postopek nadaljevali pred upravno enoto oziroma sodiščem. Občina nepremičnin vse do zaključka razlastitvenega postopka ne bi mogla pridobiti v last, je svetnikom pojasnil župan Strmčnik, poleg tega pa bi razlastitveni zavezanec izpodbijal tudi občinski prostorski načrt, saj se je namenska raba teh nepremičnin spremenila, s čimer se družba SHP-Istra ne strinja.

“Predlagan dogovor predstavlja kompromis obeh strank ter takojšen zaključek postopka in pridobitev lastninske pravice občine na teh nepremičninah,” je dogovora vesel Gregor Strmčnik.

Čakajo na gradbeno dovoljenje

Nič kaj slabe volje pa niso niti Rok Cvetkov, Igor Velov in Blaž Jasnič, lastniki treh parcel pod Jadransko cesto, ki so iz stavbnih spremenjene v zeleni pas. Že pred letom dni so nanje postavili nadomestne objekte, na upravno enoto Koper pa vložili tudi vlogo za gradbeno dovoljenje. Kot nam je povedal Rok Cvetkov, so dobili odgovor, da je njihova vloga popolna, odločba pa še sledi.

Rok Cvetkov in sosednji lastniki čakajo na gradbeno dovoljenje za rekonstrukcijo počitniških objektov in na odločitev upravnega sodišča o tožbi zoper občino. (foto: Tomaž Primožič/FPA)

Vsi trije so v vlogi navedli, da želijo rekonstruirati stare lesene počitniške objekte, ki so na teh parcelah že stali in se jih stari Ankarančani dobro spominjajo, njihov obstoj pa dokazujejo tudi orto foto posnetki. Jasnič in Cvetkov želita rekonstruirati po dva objekta, Velov pa enega.

“Na upravno sodišče smo zoper občino vložili tožbe in zahtevamo odškodnino, saj je občina stavbno zemljišče, ki smo ga kupili na dražbi Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) in za katero se je odpovedala predkupni pravici, proti naši volji spremenila v zeleni pas ter nas močno oškodovala,” svoj zorni kot pojasnjuje Rok Cvetkov. Prepričan je tudi, da se lastnikom stavbnih zemljišč godi krivica in da občina vseh svojih prebivalcev ne obravnava na enak način.


Najbolj brano