Različni v enakosti

Medtem ko Ursula von der Leyen priznava neuspehe pri nabavi cepiv proti koronavirusu, se preostanek sveta sprašuje, ali cepljenje bolj kot zdravstveni ne postaja gospodarski in politični problem.

V ospredje namreč niso več postavljena vprašanja, ali bo cepivo dokončno uničilo virus in ali bo enakomerno razdeljeno celotni svetovni populaciji. Prednjačijo pa ugotovitve, da dobave cepiva v Evropi zamujajo, ker se je ta premalo osredotočala na “izziv množične proizvodnje”.

“Kaj pa smo pričakovali? Da bo v kriznih časih nekaj, kar je odvisno od ekonomije, delovalo po principu altruizma?”

Kaj pa smo pričakovali? Da bo v kriznih časih nekaj, kar je odvisno od ekonomije, delovalo po principu altruizma in popolne enakosti?

Če bi bilo tako, se - prvič - danes ne bi pogovarjali o zamudah, ker bi vsako podjetje že vnaprej brez velikih oči po možnem zaslužku bolj realistično ocenilo svojo zmožnost lastne proizvodnje. In drugič - države ne bi delovale po principu zanašanja na lastno iznajdljivost pri dobavljanju cepiv, kar se dogaja celo med članicami EU. Izkazuje se namreč, da bodo države, kot so Srbija ali Madžarska, prej dobile cepivo in precepile prebivalstvo, ker so ga naročale same. Tudi pri konkurentih - če hočete. Seveda gre tu za vprašanja, ali so cepiva, ki jih Evropa ni odobrila, enako varna in učinkovita, kot tista, ki jih je. Ampak, ali lahko stroka danes to s stoodstotno gotovostjo potrdi? In ali je zgolj naključje, da po cepivih iz določenih držav posegajo države, ki se z njimi tudi politično ujemajo?

In še tretjič. Medtem ko Evropejci lahko izbirajo iz velike košare različnih cepiv in jih skrbi, ali bodo lahko tudi necepljeni spet potovali, pa države v razvoju tiho čakajo, kdaj in če sploh bodo prišle na vrsto za cepivo.

Pretekle izkušnje z afriškimi državami in državami v razvoju, ki so, denimo, cepiva proti prašičji gripi dobile, ko je bilo epidemije že konec, zdravila za aids pa skoraj desetletje po razvitih državah, ne vlivajo optimizma, da bi bilo s cepivom proti koronavirusu kaj drugače.

Precepljenost tam pričakujejo šele čez tri leta. In medtem ko bi pomagalo že rahljanje pravil, s katerimi bi proizvajalci cepiv začasno preklicali patente in omogočili državam lastno izdelavo cepiva, se razvit preostanek sveta še vedno s figo v žepu pogovarja o enakosti in solidarnosti. In o - oh, končno - poletnih počitnicah na Karibih.


Preberite še


Najbolj brano