Stopar: “Stanje je kritično”

Medtem ko se razmere zaradi covida-19 v domu starejših umirjajo, je v ajdovski občini še vedno več kot 280 aktivno okuženih, v vipavski pa 68. Virus se širi zaradi neodgovornosti ljudi, sta izpostavila direktor ZD Egon Stopar in poveljnik CZ Igor Benko in pozvala k spoštovanju ukrepov. Za novo različico bi lahko bili bolj dovzetni tudi najmlajši, opozarjajo pediatri.

Poveljnik CZ Igor Benko, pediatrinja Katja Likar Šoštarič in 
direktor ZD Egon Stopar  pozivajo k odgovornemu  ravnanju in 
spoštovanju ukrepov.  Foto: Alenka Tratnik
Poveljnik CZ Igor Benko, pediatrinja Katja Likar Šoštarič in direktor ZD Egon Stopar pozivajo k odgovornemu ravnanju in spoštovanju ukrepov.  Foto: Alenka Tratnik

AJDOVŠČINA > “Stanje je kritično. Že nekaj tednov imamo približno 250 aktivno okuženih, v določenem obdobju jih je bilo več kot 300. Govorimo o enem odstotku vseh občanov,” je na današnji novinarski konferenci povedal direktor Zdravstvenega doma Ajdovščina Egon Stopar. To predstavlja veliko obremenitev za delo njihovih zdravnikov in vseh, ki sodelujejo pri obvladovanju epidemije.

“Naši zdravniki v ambulanti dnevno obravnavajo približno sto pacientov, vključujejo se v delo nujne medicinske pomoči, hkrati pa dnevno pokličejo še 20 do 50 bolnikov s covidom-19 in preverijo njihovo stanje. Lahko si predstavljate, kako zasedene so naše linije, potem pa slišim za slabo voljo ljudi, da ne morejo priklicati zdravstvenega doma,” je dodal.

Občina Ajdovščina je že od izbruha okužb v domu starejših občanov konec decembra lani po številu okuženih med najslabšimi v regiji, razmere pa se še ne izboljšujejo. Bolj optimistični so podatki za DSO, kjer so imeli v začetku tedna aktivno okuženih še 35 stanovalcev in osem zaposlenih.

Stopar poziva: “Bodimo odgovorni!”

Trenutno predstavlja težavo veliko število razpršenih okužb. Kot pravi Stopar, se te širijo v družinah in tudi v delovnih okoljih. “To je posledica neodgovornega ravnanja. Problem sodobnega časa ni koronavirus, ta je edino pokazal na nemoč in na to, kako bolna družba smo. Na eni strani imamo ljudi, ki se odgovorno držijo ukrepov, ko zbolijo prijazno pokličejo zdravnika in so hvaležni za pomoč. Na drugi strani imamo ljudi, ki ukrepov ne upoštevajo, protestirajo in trosijo neumnosti po socialnih omrežjih. Ko pa sami ali kdo od bližnjih potrebuje pomoč, pričakujejo, da bo ta prišla v eni minuti, da jih bo v bolnišnici čakala postelja, uslužno osebje in respirator. Bodimo odgovorni,” je pozval.

Poveljnik občinskega štaba Civilne zaščite Ajdovščina Igor Benko je v boju z epidemijo ob neupoštevanju ukrepov kot težavo izpostavil sistem karanten, ki jih nihče ne preverja. Tudi na Ajdovskem so v zadnjem času ugotovili več kršitev in celo zlorab v obliki ponarejanja dokumentov. Kot primer je navedel tuje delavce, ki prihajajo na začasno delo.

“Ti ljudje prihajajo k nam delat in ne na bolniško ali v karanteno, zato uporabijo vse mogoče trike, da bi se temu izognili. Vendar lahko okužijo druge, zato delodajalci od začetka januarja zaposlene vsakih nekaj dni za napotujejo na hitre teste in tako poskušajo preprečiti večji izbruh okužb,” je povedal.

Opozorila pediatrov

V zdravstvenem domu so v zadnjem času obravnavali tudi nekaj okužb z novim koronavirusom in z njim povezanih zapletov med otroki. “Za covidom-19 umirajo predvsem starejši, a bolezen je lahko nevarna tudi za otroke in mladostnike. Apeliram na vse starše, ki so pozitivni, da nas obvestijo, če se okužba pojavi pri otrocih, da bomo spremljali potek bolezni in vedeli, kako ukrepati, če se v tednih po preboleli okužbi pojavijo nove oblike bolezni, ki lahko prizadenejo celo telo, tudi srčno mišico, kar je življenjsko ogrožujoče za otroka in mladostnika in lahko pusti trajne posledice,” je izpostavila pediatrinja Katja Šoštarič Likar. Pediatre ob tem skrbi, da bi bili mlajši bolj dovzetni za nove različice virusa.

Katja Šoštarič Likar je posebej opozorila, da epidemija pušča vse večje posledice v duševnem zdravju šolarjev. “Stanje je alarmantno. Na urgenco prihajajo mladostniki z znaki panike in anksioznosti. Opažamo naval otrok, ki ne znajo biti več sami, mladostnike, ki delajo samomore in potrebujejo bolnišnično zdravljenje. Verjetno bo tega še več, ko se vrnejo v šolo in bodo videli, da ne zmorejo. Zato vse pozivam, da se držimo ukrepov, da premagamo to situacijo in znova zaživimo. Razdalja, maske, razkuževanje, zračenje in poštena informacija,” je še poudarila.


Najbolj brano