Kako je prišlo do širjenja okužb, čeprav so bili stanovalci cepljeni?

Po vdoru okužbe s covidom-19 in skokovitem povečanju števila okuženih stanovalcev v Obalnem domu upokojencev na Markovcu (ODU) se je marsikomu zastavilo vprašanje, kako je kljub cepljenju prišlo do tega. Da se “zaščita aktivira”, je potreben čas, pravijo strokovnjaki.

Okužba z virusom sars-covid-2 se je v Obalnem domu upokojencev razširila še preden je cepivo 
začelo delovati. Foto: Tomaž Primožic/FPA
Okužba z virusom sars-covid-2 se je v Obalnem domu upokojencev razširila še preden je cepivo začelo delovati. Foto: Tomaž Primožic/FPA

KOPER > Podoben primer smo imeli ob koncu prejšnjega leta v ajdovskem domu starostnikov, ko se je dan po cepljenju s prvim odmerkom cepiva za zaščito proti sars-cov-2 pojavila okužba z virusom in se hitro razširila po vsem domu. Na Markovcu so 27. decembra cepili 137 stanovalcev in štiri zaposlene, 6. januarja pa še 23 zaposlenih. 19. in 20. januarja je drugi odmerek dobilo 116 stanovalcev in štirje zaposleni. Prva okužba v tem obdobju v ODU Koper se je pojavila 13. januarja, še pred cepljenjem z drugim odmerkom. Tistim, ki so zboleli po prvem cepljenju, niso dali še drugega odmerka, pojasnjuje direktorica ODU Koper Neva Tomažič. Stanovalci so se očitno okužili, a so sodili med asimptomatsko okužene. Doslej je bila okužba potrjena pri 17 uporabnikih, ki so bili cepljeni z enim odmerkom ter pri 34 uporabnikih, ki so bili cepljeni še z drugim odmerkom.

“To ni nič nenavadnega, saj na podoben način zbolevajo tudi cepljeni v drugih državah EU. Prvi odmerek namreč omogoči 50-odstotno zaščito, a cepivo potrebuje svoj čas, da začne delovati - približno sedem do osem dni. Zato mora biti vsak, cepljen s prvim odmerkom, po 21 dneh cepljen še z drugim. Po drugem odmerku smo nato zaščiteni 95-odstotno, a se ta zaščita razvije šele sedmi dan po cepljenju. En mesec torej traja, da pridobimo celotno zaščito,” je pred dnevi za Primorske novice pojasnjeval dr. Borut Štrukelj iz fakultete za farmacijo.

Cepivo proti gripi prav tako potrebuje 14 dni

Tako kot druga cepiva tudi cepivo proti sars-cov-2 ni stoodstotno, a je bistveno bolj učinkovito kot denimo cepivo proti sezonski gripi, s katerim se je marsikdo že srečal. Učinkovitost sezonskega cepiva proti gripi je 40- do 50-odstotna. A tudi tistim, ki se cepijo, pa vendarle zbolijo, cepljenje pomaga do blažjega poteka gripe. In tudi cepivo proti gripi razvije polno učinkovitost šele po 14 dneh.

To pojasnjuje tudi podatek, da večina okuženih preboleva okužbo v blažji obliki kot bi jo, če sploh ne bi bili cepljeni. “Kajti 50-odstotna zaščita je neprimerno boljša kot nikakršna,” pravi Štrukelj.

Hkrati pa Štrukelj odločno razblinja kvaziznanstvene bojazni, da bi samo cepljenje povzročilo bolezen: “Glede na način izdelave in sestavo je povsem jasno, da to cepivo ne more povzročiti bolezni!”

Število okuženih v istrskih občinah

Torkovi podatki o okuženih z virusom sars-cov-2 v istrskih občinah so manj slabi kot ponedeljkovi, a so številke še vedno visoke. V Kopru so potrdili 58 novih okužb, tako da je število aktivnih primerov 566. V Izoli so v torek imeli 20 novih okužb (aktivnih primerov je 145), v Piranu 18 (skupno aktivnih 103), v Ankaranu pa dve (skupaj aktivnih 26).

Hkrati pa za vse velja opozorilo, da se tudi po cepljenju, sploh po cepljenju s prvim odmerkom, še naprej obnašajo samozaščitno in spoštujejo vse preventivne ukrepe. Ves postopek traja mesec dni, tudi v primeru, da se pojavi okužba, pa je potek bolezni pri cepljeni osebi bistveno blažji. “Zato vsem priporočam, naj se cepijo. Ne nasedajte nasprotnikom cepljenja in tistim, ki povsod vidijo teorije zarote,” je še rekel Štrukelj.

Prvi odmerek, ki omogoči 50-odstotno zaščito, začne delovati čez sedem do osem dni. Drugi odmerek nudi 95-odstotno zaščita, a se ta razvije sedmi dan po cepljenju.


Najbolj brano