Vrtci in šole v devetih regijah odprti, jutri odločitev glede pouka prihodnji teden

V devetih slovenskih regijah se je danes v šole vrnilo 53.306 učencev prvega triletja osnovnih šol, v vrtce pa 74.630 otrok, je na novinarski konferenci povedala ministrica za izobraževanje Simona Kustec. “Verjamem, da se otroci vračajo v varno in spodbudno okolje,” je dejala. Opozorila je, naj v šole in vrtce prihajajo le zdravi otroci ter pozvala k previdnosti pri spoštovanju zaščitnih ukrepov.

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec Foto: STA
Ministrica za izobraževanje Simona Kustec Foto: STA

LJUBLJANA > V Sloveniji so danes znova odprli 366 šol in 327 vrtcev. V učilnice se je vrnilo 12.822 zaposlenih, v vrtce pa 12.844.

“Skupaj se potrudimo, da se vam čim prej pridružijo vrstniki, ki šolo opravljajo na daljavo. Združimo moči, da uspešno zaključimo še eno šolsko leto,” je Simona Kustec dodala dobrodošlici ob vrnitvi učencev prve triade v šolske klopi.

Glede odpiranja šol in vrtcev v preostalih regijah je pojasnila, da bodo na tedenski ravni spremljali stanje okužb in hospitalizacij ter presodili, kako dalje. Sledili bodo načrtu postopnega sproščanja ukrepov. Po tem načrtu je trenutno večji del regij v rdeči fazi, ki omogoča vračanje otrok prvih treh razredov in delovanje vrtcev v polnem obsegu. Tri regije so v črni fazi, ko sproščanje ni mogoče, nekatere pa se vanjo vračajo.

O tem, kako kako bo pouk potekal prihodnji teden, se bodo jutri pogovorili na ravni posvetovalne skupine vlade in nadaljevali pogovor na covid seji vlade. “Takrat bo znana odločitev, kako naprej,” je napovedala.

Posebni testi za mlajše otroke

V primeru okužb otrok v posameznem oddelku protokol predvideva izločitev okuženih in karanteno za vse, ki bi bili v stiku, pouk se prestavi na daljavo, v ostalih razredih pa se nadaljuje v šolah. Enako se bo zgodilo, če bo okuženih toliko učiteljev, da se pouk v oddelku ne bi mogel izvajati.

Ministrica je povedala, da so prejeli kar nekaj pobud in pozivov s strani staršev za testiranje učencev s hitrimi testi. Kot je dejala, so se pri tem ozrli v sosednje države, kjer je takšen načrt že pripravljen. Ugotovili so, da je moč za mlajše otroke zagotoviti posebne vrste hitrih testov. O tem se mora ministrstvo za zdravje strokovno natančno pozanimati in pripraviti predlog, na podlagi katerega se bodo odločili, kako ukrepati.

Učitelj, ki se ne testira, ne more v učilnico

Ministrica Simona Kustec je pohvalila odziv učiteljev na testiranje: “Odziv je bil izjemno visok, pozitivnih testov je bilo zelo malo, le 1,3 odstotka, kar nam daje visoko zaupanje, da je šolski in vrtčevski prostor pripravljen ter varen za otroke in zaposlene.” Posledično je zelo nizek odstotek zaposlenih, ki se niso želeli testirati. Po besedah ministrice se bodo o svojem delu, ki ne more potekati v prostorih vrtca ali šole, dogovorili s svojimi nadrejenimi.

Gregor Pečan, predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev Slovenije (Foto: STA)

“Glede tega, kaj lahko počne učitelj, ki se ne želi testirati, še čakamo na pojasnila. Pravniki potrjujejo, da obstajajo pravne podlage za sankcije, če je testiranje predpisano v odloku, ki ga je podpisal minister za zdravje. Učiteljem, ki odklonijo testiranje, lahko odredimo čakanje na delo, ne pa delo na daljavo, ker so učenci v šoli. Vendar se mi ne tudi to ne zdi primerno, ker na čakanju prejema 80 odstotkov plače, pri čemer bi ta učitelj lahko opravljal delo, a se ne želi testirati, s čimer krši trenutno veljavno zakonodajo,” je povedal Gregor Pečan, predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev Slovenije.

Ocenjevanje z empatijo

Sicer pa ocenjuje, da na odprtju vrtcev in šol sloni odpiranje celotne družbe. “Želimo si, da bi čim prej sprejeli še četrto- in petošolce, zatem še ostale,” je dodal. Opozoril je na velike težave in stres, ki prežemajo učence devetih razredov, ki zaključujejo šolanje, in njihove starše. “Čim prej upamo na odločitev na državni ravni glede tega, kaj bo z nacionalnim preverjanjem znanja in vpisovanjem v srednje šole,” je povedal.

Kot je dejal, je skrb glede ocenjevanja povsem odveč: “Učitelji bomo k ocenjevanju pristopili z ustrezno mero empatije, z zavedanjem, da so bili učenci izpostavljeni tegobam pouka na daljavo. K sreči je prišlo do sprememb v pravilnikih - predvideno je eno ocenjevalno obdobje, potrebnih je manj ocen.”

Po Pečanovih besedah podatek, da je bil odstotek pozitivnih testov zelo nizek, pritrjuje poročilu evropskega centra za preprečevanje okužb, da šole in vrtci niso v nobeni državi predstavljali generatorja okužb. Zato upa, da bodo lahko šole in vrtci čim dlje odprti, tudi v regijah, ki so zdaj na meji. Dobro je, je prepričan, ob tedenskem testiranju spremljati, kaj se dogaja med zaposlenimi v šolah. V združenju za zdaj še nimajo informacij glede tedenskega testiranja učiteljev, a v vsakem primeru Pečan pri tem ne pričakuje zapletov, prav tako ne vidi potrebe, da na dan testiranja ne bi bilo pouka.


Najbolj brano