V novi številki Primorskih novic preberite

Policisti so v zadnjem času odkrili več potnikov, ki so v državo prišli s ponarejenimi PCR testi, potrebnimi za vstop v državo brez karantene. V večini primerov je šlo za teste iz Bosne in Hercegovine in Srbije. Na generalni policijski upravi opozarjajo, da gre v takih primerih za kaznivo dejanje ponarejanja listin.

Policisti so pri nadzoru na mejnih prehodih minuli konec tedna  
odkrili 21 ponarejenih PCR testov. Med tistimi, ki so jih uporabljali,  
so bili tudi slovenski državljani (Fotografija je simbolična). Foto: Danijel Cek
Policisti so pri nadzoru na mejnih prehodih minuli konec tedna odkrili 21 ponarejenih PCR testov. Med tistimi, ki so jih uporabljali, so bili tudi slovenski državljani (Fotografija je simbolična). Foto: Danijel Cek

Šolski smeh spet napolnil šolske prostore, a veselje je le delno

V šolah so se po dolgih treh mescih danes ponovno razlegali veselje, radost in smeh. “Res mi je bilo prijetno, ko sem videla navdušenje in radoživost otrok. Za trenutek se je vrnil občutek običajnosti,” je prve vtise strnila Martina Kuzman, psihologinja na OŠ Antona Globočnika Postojna. Na drugi strani pa pri tistih, ki šolanje nadaljujejo na daljavo opaža vse večji upad motivacije. Kako bo pouk poteka prihodnji teden, bo vlada odločala jutri.

PKP8 podaljšuje čakanje na delo, sofinancira minimalno plačo in prinaša dodatke

Osmi protikrizni paket (PKP8) med prejemnike solidarnostnih dodatkov vključuje še nekatere skupine prebivalcev, ki so iz PKP7 izpadle. Med glavnimi ukrepi, ki jih izpostavljajo na vladi, pa so državno sofinanciranje dviga minimalne plače in podaljšanje subvencioniranja čakanja na delo.

Drugi tir bo dvotirna proga šele konec leta 2031

Drugi tir bo po načrtih zgrajen do konca leta 2025. A šele leta 2027 bodo začeli graditi še vzporedni levi tir, ki naj bi ga po dokončali do konca leta 2031. “Tako dolga gradnja je za lokalno skupnost nesprejemljiva. Za nas je konec leta 2025 zadnji rok za zaprtje obstoječega tira do Prešnice - ne glede na to ali bo takrat nova železnica enotirna ali dvotirna,” opozarja koprski župan Aleš Bržan.

Drugi poskus prodaje premoženja Mebla Holding v Mirnu

Za prihodnji torek je razpisana druga javna dražba premoženja Mebla Holding v stečaju v Mirnu. Izklicna cena za nekdanje proizvodne stavbe za izdelavo vate in polnil v skupni površini 6100 kvadratnih metrov je tokrat 833.670 evrov.

Viljam Kvalić: “Verjamem, da si bo dolina Soče po epidemiji med prvimi opomogla”

Od začetka januarja turistični zavod Dolina Soče vodi Viljam Kvalić, ki ima dolgoletne izkušnje v turizmu. Turizem v Posočju pozna, s kolektivom in lokalnim okoljem bo nadaljeval zastavljeno delo in iskal nove izzive, napoveduje. “Dolina Soče bo prva, ki bo okrevala po normalizaciji razmer. Vse govori temu v prid,” je prepričan.

Bele lipiške ograje na fasadi že bleščijo

Zunanja podoba lipiškega hotela Maestoso v obnovi v pokrajini že kaže novo podobo, drugače pa je z notranjo opremo, bazenskim kompleksom in novim velnesom. Za slednje tri naložbe nimajo denarja, še iščejo najugodnejše posojilo.

Lokalna politika sprožila debato o reorganizaciji Turističnega združenja Portorož

Mlajša generacija lokalnega odbora Socialnih demokratov predlaga reorganizacijo Turističnega združenja Portorož, in sicer iz sedanjega gospodarsko interesnega združenja v nov občinski javni zavod za turizem. Strokovnjaki so se predlagani spremembi postavili po robu, lokalna politika pa dogovorila, da bo razpravo nadaljevala jeseni.

Novi-stari direktor je Davor Briševac

Koprsko Marjetico bo tudi v prihodnje vodil Davor Briševac. Člani nadzornega sveta podjetja se kljub priznanju prvega nadzornika Boštjana Averja, da nimajo idealnega kandidata, niso odločili ponoviti razpis za direktorja.

Dom na Markovcu se je dolgo upiral, zdaj pa je podlegel virusu

Trend slabih epidemioloških rezultatov v Istri se nadaljuje. V ponedeljek so potrdili 112 novih okužb, skrb vzbujajoč je predvsem vdor nevarnega virusa v Obalni dom upokojencev na Markovcu. Obalno-kraška regija je že globoko v črni fazi, številke pa se še vsaj v nekaj dneh ne bodo obrnile v drugo smer.

Štajerki nista bili patronažni sestri zdravstvenega doma

Prejšnji teden sta na vrata domov starejših prebivalcev Idrije in Cerknega trkali ženski, ki sta se izdajali za patronažni sestri idrijskega zdravstvenega doma. Od tam pa sporočajo, da ženski, ki naj bi govorili s štajerskim naglasom, nista bili njihovi uslužbenki. Policisti lažnih sester niso prijeli, vsem pa svetujejo, naj take primere vedno prijavijo policiji.

Svetovni dan spomina na žrtve holokavsta: o trpljenju ter zlasti o upanju in vztrajanju pričata tudi presunljiva prevedena romana

Jutri je svetovni dan spomina na žrtve holokavsta: 27. januarja 1945 je sovjetska vojska vkorakala v Auschwitz-Birkenau, a osvoboditev ni mahoma pretrgala bolečine in odplaknila krivic. O trpljenju ter zlasti o upanju in vztrajanju pričata tudi prevedena romana Knjižničarka iz Auschwitza in Izginotje Josefa Mengeleja. Drži, knjige so najboljše zdravilo zoper pozabo.

Mednarodnih košarkarskih prestopov ni mogel ustaviti niti koronavirus

Čeprav je večina tekmovanj po Evropi v minulem letu zaradi pandemije ostala nedokončanih, so prekanjeni menedžerji vseeno “spravili v promet” nepričakovano veliko število igralcev.


Najbolj brano