Novogoriška občina se je lotila sanacije največjih zemeljskih plazov

Po obilnem deževju se je lanskega septembra v novogoriški občini sprožilo kar 16 zemeljskih plazov, ki jih je občina začela sanirati. Plaz na stari cesti v Tabor so že v celoti sanirali, pravkar so začeli s sanacijo drugega plazu pri kmetiji Barkola v Dragi. V bodoče pa bodo sanirali še plaz pod stanovanjsko hišo v Taboru in plaz pod cesto na Čukljo pri telovadnici v Dornberku, ki ogroža cesto pri telovadnici, sporočajo iz novogoriške mestne občine.

Po obilnem deževju se je lanskega septembra v novogoriški občini 
sprožilo kar 16 zemeljskih plazov, ki jih je občina začela sanirati. 
(Foto: MONG)
Po obilnem deževju se je lanskega septembra v novogoriški občini sprožilo kar 16 zemeljskih plazov, ki jih je občina začela sanirati. (Foto: MONG) 

NOVA GORICA > Plaz pod stanovanjsko hišo v Taboru se je sprožil na staro cesto, ki pelje v Tabor. Zasul je cesto, obenem pa spodkopal dvorišče stanovanjske hiše nad plazom, ki je bila zato ogrožena. Za sanacijo tega plazu je bil izdelan sanacijski elaborat, ki je predvidel podporno kamnito konstrukcijo dolžine 37 metrov in povprečne višine štirih metrov. vrednost sanacije je dobrih 44.000 evrov.

Drugi plaz je porušil del gospodarskega poslopja pri kmetiji Barkola, v katerem vzrejajo kokoši nesnice, ob sprožitvi plazu pa je bil na srečo prazen. Pred dokončno sanacijo so z območja plazu odpeljali približno 800 kubičnih metrov zemljine. Za dokončno sanacijo je treba izdelati še kamnito konstrukcijo, ki bo zadržala morebitno dodatno plazenje. Dolga bo 48 metrov in visoka približno tri metre. Za sanacijo bo novogoriška občina namenila nekaj več kot 50.000 evrov.

Za sanacijo še enega plazu v Taboru in plazu pod cesto na Čukljo pri telovadnici v Dornberku pa bo občina predvidoma namenila 30.000 evrov.

Mali podori in mali plazovi so se ob vsakem večjem deževju pojavljali tudi na cesti med Drago in Gradiščem nad Prvačino. Na novogoriški občini so se zato odločili, da sanirajo celoten odsek, ki je bil ocenjen za tveganega. Tako sedaj pričakujejo, da so s celovito sanacijo tam trajno rešili problem in da se ne bodo več ob vsakem deževju pojavili plazovi in podori.


Najbolj brano