V novi številki Primorskih novic preberite

Vzdolž Žnidarčičeve ulice v Šempetru, glavne prometnice proti Krasu, bi zasebniki radi zgradili večjo dvoetažno trgovsko stavba s parkiriščem za 300 vozil. Toda 150 Šempetrcev je proti temu, tudi zato, ker bi s tem pozidali obdelana tla, poudarjajo. Zlasti pa jih moti obsežnost projekta.

Pobuda, da bi njive južno od gasilskega doma v Šempetru prekril  
supermarket z velikim parkiriščem, je dvignila na noge do 
mačine.
Pobuda, da bi njive južno od gasilskega doma v Šempetru prekril supermarket z velikim parkiriščem, je dvignila na noge do mačine. 

Po urah negotovosti zelena luč za vrtce in šole

Današnja izjava premierja Janeza Janše, da je zaradi odkritja angleške različice novega koronavirusa jutrišnja vrnitev otrok v vrtce in šole še pod vprašajem, je sredi dne vnesla zmedo in nemir med starše in zaposlene v šolstvu. A pozno popoldne je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) vendarle prižgal zeleno luč. Priprave na vrnitev otrok niso bile zaman.

Istri in Krasu grozi črna faza

Obalno-kraški regiji grozi, da bo prešla v črno cono, saj so se podatki o pojavnosti okužb s covidom-19 v prejšnjem tednu močno poslabšali.

Zaradi depresije lani dva do trikrat več obravnav

Kljub epidemiji večina otrok ne bo potrebovala psihiatrične obravnave. A izkušnje iz prakse vendarle že kažejo, da se je problematika, s katero se soočajo v pedopsihiatričnih ambulantah, zaostrila. Pogostejše so psihotične motnje, depresija, obsesivno-kompulzivne motnje, narašča samopoškodovalno in samomorilno vedenje, prave razsežnosti krize pa se bodo šele pokazale. Strokovnjakov za pomoč bo primanjkovalo.

Kot da bi imeli dve tretjini poškodovanih osnovnošolcev

V obdobju zadnjih desetih mesecev je bila zaradi omejitev v času pandemije vadba otrok in mladine v društvih in pri šolski športni vzgoji ustavljena kar pet mesecev. Strokovnjaki poudarjajo, da mora biti tovrstna vadba na vrhu seznama ob prvih sproščanjih zdravstvenih ukrepov, že sedaj pa je treba pripravljati načrt za odpravljanje posledic.

Kaj bo možno graditi na območju nekdanje ladjedelnice?

Dutb bo skušal atraktivna zemljišča nekdanje ladjedelnice ob vstopu v Izolo prodati na elektronski dražbi 25. februarja. Za 42.055 kvadratnih metrov zemljišč zahteva najmanj 6,6 milijona evrov brez davka, kar je veliko manj od vrtoglavih zneskov, po katerih so to lokacijo prodajali v preteklosti in sta jo zdaj že propadla Kraški zidar in Konstruktor Invest kupila za 31 ali celo 41 milijonov. Kaj pa bo tam možno graditi?

Inšpekcija: le devet od 27 vzorcev oljčnega olja povsem brezhibnih

Na steklenicah napis ekstra deviško oljčno olje, v resnici pa v njih oljčno olje lampante, ki je tako nizke kakovosti, da ni primerno za prehrano. Ali še huje: oljčnemu olju primešano povsem drugo olje - celo takšno potvorbo je odkrila zadnja analiza vzorcev oljčnega olja na naših policah. Inšpekcija za varno hrano je prepovedala prodajo več kot 870 litrov olja.

Bo po treh zdravnicah direktor ekonomist?

Tradicionalno zapletena izbira direktorja Zdravstvenemu domu Idrija s postajo v Cerknem je po tretjem razpisu znova privedla do znanega imena iz zdravstvene politike - mag. Tomaža Glažarja. Dobil je vse glasove članov sveta zavoda. Pričakovati je, da bosta občini dali soglasje. Dom naj bi tako po slabem letu dni in treh zdravnicah na vrhu zavoda dobil ekonomista.

Do obrtne cone po novi cesti

Občina Hrpelje-Kozina pripravlja občinski podrobni prostorski načrt za novo cesto do industrijsko-obrtne cone v Hrpeljah. Z njo bodo olajšali dostop do cone in razbremenili promet skozi obe naselji. Načrtujejo, da bi jo zgradili v treh letih.

Mislil je, da bo umrl, hotel se je že posloviti

“Ko sem zagledal nož, sem bil mrtev,” je na sodišču pred dnevi začetek morečega dogajanja konec maja lani opisal Daniel H.. Trojica ga je konec lanskega maja po njegovih besedah ugrabila in odpeljala v Piran. Med vožnjo je mislil, da ga bodo ubili, zato jih je prosil, če se lahko poslovi od žene.

Zbiratelj doma hranil dve toni in pol orožja

Pripadniki severnoprimorske enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) so leto 2020 znova zaključili kot najbolj aktivna enota v državi, leto 2021 pa začeli s številnimi intervencijami od Bovca do Krasa. Na lokaciji nedavne eksplozije v Zavrhu so odstraniti 2,5 tone vojnih ostankov iz prve svetovne vojne. V nedeljo so na Krasu odkrili topniško postojanko.

Od kraškega kamna do računalnika

V goriškem Kulturnem centru Lojze Bratuž bo še vse do izteka februarja postavljena razstava Grafika Slovencev v Italiji, ki povezuje precej raznoliko ustvarjalnost 14 rojakov iz Italije. Obiskati - če smemo reči tako - jo je žal mogoče le na spletu.

Na popravni izpit sredi marca v Berlin

Z razvojem dogodkov in rezultatom slovenskih rokometašev na svetovnem prvenstvu gotovo ne moremo biti zadovoljni. Na papirju naj bi imeli poimensko eno najmočnejših zasedb v samostojni rokometni zgodovini, v praksi se je izkazalo drugače.


Najbolj brano