Jezo bi morali stresti na Ruse

Čudno svetovno prvenstvo (SP) se je za slovenske rokometaše razpletlo čudno. Z grenkim priokusom, nelagodnim občutkom, morda pa bi bila ustreznejša kakšna bolj sočna pridevnik ali samostalnik. Poraženci se lahko upravičeno jezijo in Slovenija nedvomno sodi med poražence 27. mundiala, čeprav je odločilni obračun z Egiptom zbujal občutke, da so se izbranci Ljubomirja Vranješa kot ranjeni levi junaško upirali tekmecu, ki ga spremlja močnejši (državni) aparat.

Vse našteto drži, a to se je vedelo že pred začetkom SP. Nikdar se ni v tekmi za biti ali ne biti zaželeno soočiti z gostitelji, ki še niso izpolnili tekmovalnega cilja. To smo se naučili iz rokometne zgodovine. Sloveniji v dvoboju z Egiptom ne moremo veliko očitati. O igri in načinu napadanja brez vratarja, odzivih igralcev in selektorja bi se dalo razpravljati. Neizpodbitno pa je, da izgubljene žoge pomenijo gole na prazna vrata. Vsak strel iz še tako neizdelane akcije ali nemogočega položaja je boljši kot žoga, ki pristane neposredno v naročju tekmeca. Po drugi strani pa se napake v tovrstnih dvobojih dogajajo in so sestavni del rokometne igre.

Začetek velikega tekmovanja je še kako pomemben, zlasti v novem tekmovalnem formatu svetovnega prvenstva.

Slovenija ni zapravila uvrstitve v četrtfinale, ki je bil vendarle poglavitni cilj reprezentance, na tekmi z Egiptom, pač pa že prej, v prvem skupinskem delu. Eksperimentalni poraz z Rusijo se je izkazal za usodnega. Drži, da velike reprezentance stopnjujejo formo skozi zaključni turnir. Hkrati pa velja, da je začetek velikega tekmovanja še kako pomemben, zlasti v novem tekmovalnem formatu SP. Slovenija ima precej tovrstnih izkušenj. Za osvežitev spomina ni treba brskati predaleč nazaj.

Po osvojitvi brona na SP 2017 je šla Slovenija naslednje leto z visokimi ambicijami na evropsko prvenstvo v Zagreb. Potem pa se ji je zalomilo že na prvi tekmi z Makedonci. Sledila je še sporna končnica dvoboja z Nemčijo in tretji polčas s selektorjem Veselinom Vujovićem v glavni vlogi. Slovenska odprava je v hrvaški prestolnici sprožila buren odziv na temo sodniških krivic, danes je prišlo še sporočilo za javnost o neljubih dogodkih med SP oziroma pomanjkljivi organizaciji v Egiptu.

Dejstvo pa je, da slovenski rokometaši januarja niso bili na želeni ravni. Preveč je bilo nihanj, tudi med samimi tekmami. Upajmo, da bo boljše sredi marca na olimpijskih kvalifikacijah.


Preberite še


Najbolj brano