Alenka Forte: Hitro testiranje je eden ključnih ukrepov za zajezitev epidemije

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte se je zahvalila vsem, ki sodelujejo pri današnjem množičnem testiranju ob začetku pouka v šoli. Poudarila je, da je hitro testiranje eden ključnih ukrepov za zajezitev epidemije.



 Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte Foto: Sta
Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte Foto: Sta

LJUBLJANA > Vse osebe, ki kažejo kateregakoli od znakov covida-19, morajo poklicati zdravnika in iti na PCR test, medtem ko so hitri testi namenjeni osebam brez simptomov. Vrednost hitrih testov je v tem, da hitro najdejo okužene osebe in te virusa ne širijo dalje, je poudarila državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Alenka Forte. Kdorkoli ima znake okužbe dihal, naj nemudoma ostane doma in se posvetuje z zdravnikom.

“Epidemija nima vnaprej napisanega scenarija”

Fortejeva priporoča uporabo trislojnih kirurških mask. Opozarja tudi na pomembnost prezračevanja prostorov, rednega in temeljitega čiščenja in drugih zaščitnih ukrepov v epidemiji.

V zvezi z britanskih sevom novega koronavirusa je Fortejeva povedala, da se bo pri 5 do 10 odstotkih PCR testov vzporedno naredilo še dodatne PCR teste, ki odkrivajo angleški sev. V načrtu je, da se bo okuženim s tem sevom s tudi epidemiološko tesno sledilo, je povedala.

Straši naj se z otroki pogovorijo o ponovnem prihodu v šolo, ko pripeljejo otroke do šole, pa naj upoštevajo vse ukrepe, kot je uporaba maske, razkuževanje rok, vzdrževanje distance. Danes zvečer bo evalvacija testiranja in morda bodo za naprej sprejeli kake modifikacije. Predvideno je, da bi se tako testiranje tedensko ponavljalo, v kaki obliki, pa še ni dorečeno, je pojasnila državna sekretarka.

V prihodnjih dneh je potrebno dosledno upoštevati preventivne ukrepe tudi v domačem okolju, posebej če živimo v gospodinjstvu z bolj ogroženimi, saj je možnost širjenja okužbe v domačem okolju zelo velika. Epidemija nima vnaprej napisanega scenarija, vendar če upoštevamo priporočila, lahko doprinesemo k njeni zajezitvi, je poudarila Fortejeva. Potek epidemije in izzivi so pogosto tudi še neznanka in jih spoznavamo šele sproti, občasno nimamo vseh odgovorov, nima jih niti še ves svet, je pojasnila Fortejeva.

Povprečno število okužb se še vedno rahlo znižuje, a se epidemiološke razmere ne izboljšujejo več tako dobro, je povedala vladna govorka Maja Bratuša. Razmere so podobne kot v začetku novembra. Ker se ponovno odpirajo šole, je zelo pomembno držati se zaščitnih ukrepov. Goriška, Posavska in Zasavska regija so imele najslabšo 7-dnevno incidenco.

Logaj: Učitelji naj v načrt ocenjevanja v večji meri vključijo raznolike načine ocenjevanja znanja

Direktor Zavoda RS za šolstvo Vinko Logaj je izpostavil nekaj priporočil, ki so jih ob vračanju v šolo prejeli učitelji. Posebno pozornost naj namenijo učencem, ki niso imeli dostopa do interneta, učencem iz ranljivih skupin in tistim, ki so bili pri delu na daljavo manj uspešni. Treba je zagotoviti tudi čas za uvajalno obdobje, da se učenci znova prilagodijo na šolski ritem.

Učitelji naj bodo pozorni tudi na stiske otrok, pogovorijo naj se o občutkih ob vrnitvi v šolo in ob pouku na daljavo. Učitelji naj tudi dodatno utrjujejo vsebine iz času pouka na daljavo. Glede načrta ocenjevanja naj se učitelji odločijo, ali in v kolikšni meri je treba spremeniti, prilagoditi letno pripravo, da bodo učenci do zaključka šolskega leta dobili ključna znanja za nadaljevanje šolanja. Sem spada tudi ocenjevanje. Učitelji naj sprotno beležijo cilje, ki bodo v tem letu ostali manj poglobljeno obravnavani ali ne bodo obravnavani.

Eno ocenjevalno obdobje v tem šolskem letu omogoča učitelju razmislek o tem, kako pridobiti čimbolj celostno informacijo za oceno. Ocenil je še, da dosedanje angažiranje učencev, učiteljev in ravnateljev daje zagotovilo, da šolsko leto lahko uspešno končamo. Zelo pomembno bo strpno in konstruktivno sodelovanje.


Najbolj brano