Zmaga boja za človeški kapital

Nevenka Mlinar, zdravnica iz Deskel, je postala Osebnost Primorske 2020. Tokrat, žal, brez prireditve in ostalih sodelujočih kandidatov ter občinstva, ki jih je podpiralo. Če epidemija novega koronavirusa ne bi tako kruto in boleče zarezala v vsakdanje življenje, bi ime Nevenke Mlinar, prvopodpisane pod zahtevo za omejitev sosežiga odpadkov v anhovskem Salonitu, lani zagotovo odmevalo še veliko bolj, kot je.

Pod poziv državi k odgovornemu pristopu do okoljske problematike v srednji Soški dolini, katerega pobudnica je bila Mlinarjeva, se je podpisalo približno 600 zdravnikov in zobozdravnikov, s podpisi pa podprlo še približno 7000 prebivalcev kanalske in sosednjih občin. “Ta dolina je bolna,” je bilo slišati na februarskem protestnem shodu v Kanalu. Ta dolina je v zadnjih desetletjih plačala izjemno visok davek: zaradi azbesta, strupenih snovi ... zaradi raka, pljučnih in drugih bolezni, ki so jemale zdravje in življenja. Mlinarjeva dolgoletnega dogajanja ni spremljala le kot zdravnica, ki strokovno pozna povezavo med onesnaženim okoljem in zdravjem, spremljala ga je in spremlja kot Človek (z veliko začetnico), ki mu ni vseeno, v kakšnem svetu živimo.

V tem boju so “Nevenke Mlinar” obeh spolov dragoceni členi družbe, ki razvoja ne vidijo le v denarnem, temveč v človeškem kapitalu.

Vse je kazalo, da bo zgodba, v katero je s somišljeniki pogumno zagrizla, postala ena od glavnih okoljskih in zdravstvenih zgodb leta. Navidezno jo je povozil covid-19, v resnici pa ostaja odprta rana doline ob Soči, kar je dokazalo tudi glasovanje za primorsko osebnost leta. Tudi preostali kandidati so v lanskem letu pokazali visoko stopnjo srčnosti, empatije, pripravljenosti pomagati sočloveku. Vendar je Mlinarjeva v svojih prizadevanjih presegla okvirje zdravniškega poslanstva, presegla občinske in regijske meje ter slovenskemu prostoru in politiki poslala jasno sporočilo, da imajo ljudje pravico živeti v zdravem okolju. Kot v posmeh tem opozorilom so prebivalci Anhovega in okolice sredi poletja ostali brez zdrave pitne vode iz vodovodnih pip ...

Epidemije novega koronavirusa bo prej ali slej konec, prej ali slej pa bo treba opraviti tudi z okoljskimi slabimi praksami, za katere prebivalci plačujejo visoko ceno - v dolini ob Soči in drugje. V tem boju so “Nevenke Mlinar” obeh spolov dragoceni členi družbe, ki razvoja ne vidijo le v denarnem, temveč v človeškem kapitalu.


Preberite še


Najbolj brano