V belgijskem domu za ostarele in okolici z britanskim sevom okuženih več kot 170 ljudi

V domu za ostarele v mestu Merkem na zahodu Belgije je več kot dve tretjini stanovalcev okuženih z britanskim sevom novega koronavirusa, ki se širi hitreje od drugih doslej znanih. V domu je skupaj okuženih okoli 120 ljudi, poleg njih pa še 56 okoliških prebivalcev, je sporočil tamkajšnji župan Joris Hindryckx.

BRUSELJ > Z britanskim sevom koronavirusa je okuženih 73 od 93 stanovalcev osrednjega poslopja doma, še nekaj okužb pa so zaznali v ločenih stanovanjih, je dejal župan. Okuženih je tudi 38 zaposlenih, je še povedal. S tem sevom, ki se širi hitreje od drugih doslej znanih, pa je okuženih še 56 okoliških prebivalcev, je sporočil.

Trije ljudje, ki so bili okuženi z britanskim sevom, so že umrli, je pojasnil Hindryckx. Dodal je, da izvora okužbe ne poznajo.

Število okužb se je v tem mestu na zahodu Flandrije hitro povečalo minuli teden. Da gre za okužbo z britanskim sevom, so potrdili šele davi. Epidemiolog Yves Coppieters je poudaril, da ta sev "zagotovo že nekaj časa kroži pri nas, da se je tako razširil".

Izpostavil je nujnost sledenja stikom okoli tega žarišča. Množično je treba testirati vse stike s tem domom za ostarele, celotno prebivalstvo v njegovi okolici, vse družine stanovalcev in vse stike zaposlenih. Tudi tisti, pri katerih obstaja najmanjše tveganje za okužbo, morajo biti v strogi samoizolaciji. "Mislim, da je to ključno, če želimo omejiti širjenje," je dodal Coppieters.

Policija je v mestu okrepila nadzor nad spoštovanjem odločb o karanteni, ki traja deset dni. "Okuženim osebam mora biti odrejena desetdnevna karantena in ne sedemdnevna, kot to velja za 'običajne' okužbe," je povedal župan.

V mestu so sicer ustavili tudi vse družbene dejavnosti, odprte ostajajo samo šole, vrtci in zdravstvene službe.


Najbolj brano