Kako se je na foto-video preizkusu obnesel Applov iphone 12 pro

Da je telefon naš ne samo vsakdanji ampak nerazdružljivi spremljevalec, kot je to nekoč bila ročna ura, smo se že privadili. Ni ravno najbolje, a tako dandanes je. Razen tega, da je telefon namenjenem komunikaciji na različne načine, mene osebno še vedno najbolj pritegne kamera. Verjetno je tako tudi pri večini ljudi, saj proizvajalci poleg videza dajo velik poudarek razvoju multimedijskega dela telefona, to je kameri in njenemu vmesniku.

Za iphone 12 pro je treba odšteti najmanj  osem evrov na  milimeter 
dolžine.    Foto: Leo Caharija
Za iphone 12 pro je treba odšteti najmanj osem evrov na milimeter dolžine.  Foto: Leo Caharija

Tako smo dočakali preizkus enega izmed četverice novih iphonov 12, o katerih smo poročali že v začetku oktobra. Pri Telekomu Slovenije so nam na test posodili iphone 12 pro, model, na katerega družba Apple stavi, da se bo najbolj prodajal. Nas so pri telefonu najbolj zanimale fotografske in video lastnosti.

Natančna in stabilna osvetlitev med snemanjem

Aparat ima tri kamere: zelo širokokotno s 120-stopinjskim kotom zajema in zaslonko ƒ/2.4 (v fotografskem prevodu je to 14 mm objektiv), primarno širokokotno kamero z zajemom 26 mm z zaslonko ƒ/1.6 in normalno kamero z zajemom 52 mm z zaslonko ƒ/2.0. V času uporabe nam vreme ni bilo najbolj naklonjeno, a na koncu se je le našlo nekaj sončnih žarkov za optimalen preizkus.

Foto in video zmogljivosti telefona so zelo obsežne, zato smo jih skušali uporabljati le kot povprečen uporabnik. Navdušeni smo bili predvsem nad video lastnostmi kamere, kot so natančnost in stabilnost osvetlitve med snemanjem ter umiritev tresljajev slike, pa čeprav model 12 pro nima takšne, kot jo ima večji in dražji brat pro max, ki premore mehansko-elektronsko stabilizacijo tipala.

Izjemne barve, kontrast in ostrina

Med snemanjem videa je tako možen takojšnji preklop med zajemom katerekoli izmed kamer, kar je nadvse priročno. Drugače pa je, ko skozi iste kamere fotografiramo. Zaradi vrhunskih izboljšav, ki so vgrajene v telefon, ta tako pri videu kot fotografiji zelo hitro izostri. Končne fotografije imajo izjemne barve, kontrast in ostrino, a če naprava avtomatsko poseže po višji občutljivosti, je nadležni šum neizogiben, četudi je govora o najnovejšem iphonu.

Vse tri kamere imajo odlične tehnično-optične lastnosti. Škoda, da posluh njihovih ustvarjalcev ne nese tako daleč, da bi te tri izjemne leče zaščitila s trdim mehanskih pokrovčkom. Bržkone računajo, da boste vi to naredili z nakupom dodatnega zaščitnega ohišja. Fotografije so velikosti 12 milijonov pikslov, kar zadostuje povprečnemu uporabniku za vse priložnosti. Največji video pa je 4K s hitrostjo 60 posnetkov na sekundo. Takoj ob izbirniku za foto in video je tako na izbiro še snemanje časovnega filma (timelapse), s katerim bomo lažje ovekovečili minljivo brezčasnost trenutkov. Brez vezave boste za iphone 12 pro pri Telekomu odšteli 1180 evrov, v bolj opremljenih različicah pa tja do 1500 evrov.


Najbolj brano