Razsvetljena kolesa so povezala Kras in Brkine

Kras in Brkini so letošnje praznike zasijali močneje in na drugačen način, povezani v skupno akcijo z naslovom Življenje na Krasu in v Brkinih se vrti naprej. Občani so namreč svoje domove ozaljšali s kolesi, okrašenimi z lučkami, pridružili so se jim tudi vaške skupnosti, društva, zavodi ... Akcija se zaključuje, saj je posebna komisija izbrala deset finalistov med domovi in tri med ostalimi.

Med letošnjimi prazniki so osvetljena kolesa preplavila Kras in 
Brkine, organizatorji pravijo, da so občani v tej pobudi   prepoznali 
priložnost za promocijo  turizma, kolesarstva, povezovanja in 
medsebojnega sodelovanja.
Med letošnjimi prazniki so osvetljena kolesa preplavila Kras in Brkine, organizatorji pravijo, da so občani v tej pobudi prepoznali priložnost za promocijo turizma, kolesarstva, povezovanja in medsebojnega sodelovanja. 

KRAS, BRKINI > “Odziv občanov nas je presenetil. Težko je reči, zakaj je bil tako velik, najbrž so temu botrovale korona okoliščine, kajti še nikoli v decembru nismo imeli toliko prostega časa. Namesto novoletnih druženj s sodelavci in prijatelji smo si čas krajšali z ustvarjanjem,” o učinku akcije razmišlja soorganizatorka Valerija Pučko iz Visitkrasa, turističnega dela Ore (Območne razvojne agencije). Ki je še prepričana, da je veliko občanov kolo okrasilo v čast našim kolesarjem. “Slovenija je vendar kolesarska velesila sveta.”

V akciji, ki je združila občine Sežana, Divača, Hrpelje-Kozina, Komen in Miren-Kostanjevica ter celo prerasla občinske meje, močno odmevala v Sloveniji in celo v tujih medijih, je za izbor najbolj izvirno okrašenega kolesa s fotografijami sodelovalo 130 družin oziroma domov in enajst vaških skupnosti, zavodov in društev. Posebna komisija je izbrala deset domov, po dve okrasitvi iz vsake občine. To so Urša Pipan iz Vremskega Britofa in Nataša Čič iz Senožeč, Aleks Uršič in Lucija Makorič iz Orehovelj, Maja Golob iz Hotične in Alenka Lukač iz Velikih Loč, Boštjan Furlan iz Kobjeglave in Nina Ukmar iz Kodretov ter Tomaž Lozej iz Sežane in Zlatka Cerkvenik iz Merč. Za najboljše okrasitve vaških in drugih skupnosti pa je do začetka tega tedna glasovala javnost in izbrala tri: okrasitev PGD Štjak, vaške skupnosti Šmarje pri Sežani ter okrasitev Vojščice.

“Akcijo sem spremljala po facebooku in se kaj hitro navdušila za takšno praznično okrasitev oziroma za slogan, ki ga nosi s seboj. V kleti smo našli staro Rogovo kolo, ga postavili na balkon in z lučkami nakazali, da se kolo vrti naprej, tako kot se mora, koronavirusu navkljub, naprej vrteti življenje. V sredini pa smo z rdečimi lučkami oblikovali srce, s pomenom, da je v življenju gonilna sila tudi medsebojna ljubezen,” razloži ena od nagrajenk, Nataša Čič iz Senožeč. Izboru s fotografijo so se pridružili brez pričakovanj: “A smo veseli, da je naša stvaritev prepričala komisijo. Predvsem pa, da smo se v Senožečah in drugod kaj hitro nalezli eden od drugega in ob hišah okrasili kolesa.”

Nagrade, ki jih bodo podelili župani, vsebujejo vstopnice za razne turistične oglede za družine, denimo Mitskega parka, Pepinega vrta, Kosovelove domačije in še česa.

“Kolo se vrti, novim in novim ciljem naproti. Vendar cilja ne dosežemo brez vložene energije. Veliko energije bo potrebno vložiti v prihodnje, da bomo obiskovalcem ponudili Kras in Brkine kot privlačno, zeleno in zdravo destinacijo. Na trajnosten način, ki spoštuje potrebe okolja, lokalnega gospodarstva in ljudi, ki tukaj živimo,” sklene Pučkova.


Najbolj brano