Hitro testiranje bo redno in dostopno

Od danes dalje bo v Sloveniji omogočeno redno hitro testiranje na covid-19. Za posamezno oziroma več občin skupaj bo potekalo na stalnih mestih, večinoma ob zdravstvenih domovih. Tudi primorski zdravstveni domovi so večjo količino hitrih testov prejeli že v soboto. S testiranjem bodo začeli takoj, ko ga bodo lahko organizirali, v Sežani že danes.

Hitro testiranje je koristen ukrep, saj razmeroma veliko število 
asimptomatskih obolelih sploh ne ve, da so okuženi s covidom-19. Foto: Leo Caharija
Hitro testiranje je koristen ukrep, saj razmeroma veliko število asimptomatskih obolelih sploh ne ve, da so okuženi s covidom-19. Foto: Leo Caharija

PRIMORSKA > Na ministrstvu za zdravje so se po velikem zanimanju za prva brezplačna hitra testiranja na posameznih območjih po državi in predvsem glede na njegovo smiselnost za zamejevanje okužb odločili, da je testiranje treba omogočiti redno in da mora biti to čim bolj dostopno. “V času epidemije in visokih tveganj okužbe je Presejalno testiranje s hitrimi testi izjemno pomemben ukrep, ki pomaga zaustavljati širitev virusa ter hkrati omogoča vsaj omejeno opravljanje določenih dejavnosti,” poudarjajo na ministrstvu za zdravje, kjer so predlagali, da se na območju posameznih občin ali za območje več občin skupaj uredijo stalna mesta za izvajanje testiranja.

“Smiselno je, da so lokacije na sedežu zdravstvenih domov in/ali zdravstvenih postaj, lahko pa tudi druge primerne lokacije, ki omogočajo organizirane dostope brez gneče,” so nam zadnji dan pred prazniki pojasnili, da so že v dogovoru z zdravstvenimi izvajalci in lokalnimi skupnostmi.

V Sežani hitri brisi že danes

Kot kaže, bodo med prvimi začeli z rednimi hitrimi testiranji v Sežani. Tam bo to možno že danes, in sicer od 11. do 14. ure ter od 16. do 18. ure. Jemanje brisov bo potekalo na vstopni covid točki ob zdravstvenem domu, kjer bodo od 8. do 10. ure delali tudi PCR teste za občane štirih kraških občin z znaki okužbe, ki se na te teste naročijo preko osebnega zdravnika. “Testiranja opravljamo že pet mesecev. Za hitre brise za splošno populacijo smo morali le prilagoditi urnike,” je včeraj povedala direktorica ZD Sežana Ljubislava Škibin. Poleg PCR testov in hitrih brisov bo danes sežanski zdravstveni dom opravil še dogovorjena testiranja v treh podjetjih - enem v sežanski, enem v komenski in enem v hrpeljsko-kozinski občini.

Sežanski zdravstveni dom je prejel za hitre brise 1600 testov, postojnski slabih 2000, ilirskobistriški 1200. V slednjih urnik testiranj včeraj še ni bil znan.

Omejeni so s kadri

“V četrtek smo dobili elektronsko sporočilo, da bo v soboto Zdravstveni dom Koper prejel 3900 hitrih testov. Trenutno še ne vemo, kdaj bomo sposobni organizirati prostovoljno hitro testiranje, saj smo vsi polno zasedeni. Organizirano imamo namreč covid ambulanto, vstopno točko, tako da kadrov nimamo na razpolago. Upamo, da bo hitro testiranje pri nas na voljo do konca tedna,” nam je povedala strokovna direktorica koprskega Zdravstvenega doma (ZD) Ljubica Kolander Bizjak in dodala, da sicer hitre teste za njihove zaposlene uporabljajo že približno mesec dni.

DirektoricaZD Nova Gorica Petra Kokoravec pa nam je pojasnila, da so s pripravami na hitro testiranje že začeli, a do četrtka popoldne z ministrstva še niso prejeli vseh usmeritev, niti informacij, kdaj bodo hitri testi prišli. Čeprav naj bi s hitrim testiranjem začeli že danes, je pojasnila, da je bolj verjetno, da bodo začeli jutri, saj naj bi danes do konca uredili vse potrebno.

Nova Gorica: pri sodišču hitri testi, pri zdravstvenem domu PCR testi

“S civilno zaščito se že dogovarjamo za postavitev šotora, zabojnik pa že stoji na parkirišču pred sodiščem, kjer je hitro testiranje že potekalo. V dogovoru z župani in civilno zaščito bo tam potekalo hitro testiranje za prebivalce vseh šestih občin soustanoviteljic oziroma nekdanje novogoriške občine,” je pojasnila.

V četrtek zgodaj popoldne v ZD tudi še niso vedeli, kje bo potekalo testiranje za učitelje - v šolah ali bodo tudi oni prišli na parkirišče pri novogoriškem okrožnem sodišču. Glede tega so še čakali na obvestilo. Prvi naj bi prišli na vrsto učitelji Osnovne šole Kozara.

Kokoravčeva je še poudarila, da bo na lokaciji pred sodiščem potekalo le hitro množično testiranje populacije, medtem ko se bodo PCR testi še naprej izvajali pri zdravstvenem domu, tako kot do zdaj, kar pomeni, da vsi, ki imajo simptome obolelosti za covid-19, pokličejo najprej svojega zdravnika, ki jih bo usmeril na testiraje v okviru zdravstvenega doma.

Regijski štab CZ za severno Primorsko je v soboto sporočil, da je na območju severne Primorske ZD Tolmin prejel 1440, ZD Ajdovščina 1920, ZD Idrija 1150 ter ZD Nova Gorica 4200 hitrih antigenskih testov.


Najbolj brano