Odpravili napako na daljnovodu za Kanin

Najvišje ležeče slovensko smučišče na Kaninu se že dva tedna šibi pod težo snega in po nedavni sprostitvi epidemioloških ukrepov bi lahko končno zagnali naprave, a se to ni zgodilo. Prišlo je namreč do izpada električnega napajanja med postajama C in D krožnokabinske žičnice. Napako na daljnovodu so vzdrževalci podjetja Elektro Primorska pred kratkim odpravili.

Brez elektrike so bile zgornja postaja žičnice in vse sedežnice, 
poleg tega pa še restavracija z zamrzovalniki in hladilniki.  Foto: Alan CernatiÄŤ
Brez elektrike so bile zgornja postaja žičnice in vse sedežnice, poleg tega pa še restavracija z zamrzovalniki in hladilniki.  Foto: Alan CernatiÄŤ

BOVEC > Na Kaninu je sicer trenutno okoli štiri metre snega. Brez elektrike je bil zgornja postaja žičnice in vse sedežnice, poleg tega pa še restavracija z zamrzovalniki in hladilniki. V takšnih razmerah niso mogli preizkusiti delovanje žičniških naprav. Zaradi prekinitve napajanja oddajnika je bila Bovška kotlina že ves čas v delnem komunikacijskem mrku, na Kaninu ni bilo niti signala za mobilni telefon.

Elektrodistribucijsko omrežje Bovca in okolice vzdržuje Elektro Primorska, Distribucijska enota Tolmin. Direktor Jernej Kenda je danes povedal, da so napako zaznali v soboto popoldne in elektrovzdrževalci so še isti in naslednji dan peš šli v pregled, kolikor so jim razmere zaradi novozapadlega snega omogočale. Na omrežju, ki so ga na ta način lahko dosegli, niso našli napake. V soboto so zagotovili elektriko do postaje B krožnokabinske žičnice, na višje ležečih predelih pa odklopili električno napajanje.

Odtrgana žica pod postajo C

Za pregled ostalih delov omrežja so nameravali uporabiti helikopter, ki pa zaradi vremenskih razmer v nedeljo in ponedeljek ni mogel poleteti, tako da so se obrnili na podjetje, ki izvaja polete z brezpilotnim letalnikom. Na ta način so danes preleteli daljnovod in odkrili napako - odtrgano žico pod postajo C kaninske žičnice.

Danes so se vzdrževalci odpravili na mesto napake, ki je približno dve uri in pol hoje oddaljeno od postaje B. S pomočjo drona so odkrili napako na postaji C, in sicer pretrgala se je žica zaradi velike količine novozapadlega mokrega snega, ki se je oprijemal vodnikov. Danes zjutraj se je na teren odpravila ekipa elektromonterjev. Zaradi težavnega terena in obilice snega jim je komaj po šestih urah uspelo priti do mesta okvare in pričeti z odpravljanjem napake. “Ker smo prejeli

odobren helikopterski polet, se je ekipa lahko po končanem delu v dolino vrnila s helikopterjem. Kmalu po tem smo sprožili protokol priklopa daljnovoda na električno omrežje. Smučišče Kanin ima od 16.15 normalno oskrbo z električno energijo,” so sporočili iz podjetja pred kratkim.

Sprožili bodo plazove

Z italijanske strani pa bo predvidoma v četrtek priletel helikopter, ki bo sprožil snežne plazove, ki sicer vsako leto grozijo progi Graben in Prevala. Sprožitev plazov je predpogoj, da bi o odprtju smučišča sploh razmišljali, je še dodala Božič Badaličeva. Poleg vsega pa nad vsemi žičničarji visi še negotovost, kaj bo z epidemiološkimi ukrepi po 23. decembru, do tedaj namreč zaenkrat veljajo trenutne sprostitve.


Najbolj brano