OZS: Ukrepi uničujejo malo gospodarstvo

V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so razočarani, da vlada ni prisluhnila argumentom delodajalskih organizacij in gospodarskega ministrstva ter odprla dejavnosti. Po njihovem je več kot očitno, da ukrepi ne delujejo v smeri zmanjševanja števila okužb, pač pa uničujejo malo gospodarstvo.

Frizerji dobivajo pomoč države zato, ker so uradno zaprti, a 
neuradno marsikdo dela na črno, država pa je na ta način še ob 
plačilo davka.
Frizerji dobivajo pomoč države zato, ker so uradno zaprti, a neuradno marsikdo dela na črno, država pa je na ta način še ob plačilo davka. 

SLOVENIJA > Zaprtje dobršnega dela gospodarstva, kot opozarjajo v OZS, še dodatno spodbuja delo na črno, po drugi strani pa ukrepi vodijo v odpuščanja, zapiranje podjetij in v hude duševne stiske ljudi.

“Številne dejavnosti so na podlagi vladnega odloka zaprte že več tednov, nekatere celo več kot mesec dni, epidemiološka slika pa se ne izboljšuje. Več kot očitno je, da je treba ubrati drugačen pristop. Naši člani, obrtniki in podjetniki, nam sporočajo, da imajo dovolj. So v brezupnem položaju, razmišljajo o zaprtju podjetij, mnogi so to tudi že storili. Duševne stiske se poglabljajo, poleg tega pa se povzroča ogromna gospodarska škoda. Zato pozivamo vlado, naj še enkrat premisli o vseh aspektih teh ukrepov in se odloči za odprtje dejavnosti,” poudarja predsednik OZS Branko Meh.

Malo gospodarstvo je, kot poudarjajo v OZS, hrbtenica slovenskega gospodarstva, saj predstavlja več kot 99-odstotni delež, zaposluje pa več kot 350.000 oseb, ki imajo družine, otroke, … Zato menijo, da zdravstvene situacije ne gre reševati na njegovih plečih.

“Malo gospodarstvo nikoli ni bilo vir okužb, prav tako se storitve opravljajo ob upoštevanju strogih zaščitnih ukrepov,” pravijo v zbornici. Tveganje za prenos okužb je torej minimalno, medtem ko pri delu na črno v zasebnih domovih in garažah ni nikakršnega nadzora, tveganje za prenos okužb pa je zato veliko.

Saloni zaprti, ljudje pa urejeni

Tudi Leonida Hrovatin, lastnica frizerskega salona v Ajdovščini, sicer članica upravnega odbora sekcije frizerjev pri OZS, opozarja, da je delo z masko in vizirjem v salonu, kjer lahko v vsakem trenutku na vrata potrka inšpektor, veliko varnejše kot na domovih in v garažah, kjer se zdaj izvaja na črno. “To potrjuje tudi dejstvo, da so ljudje, kot lahko opazimo, kljub zaprtim salonom urejeni in sfrizirani,” pravi sogovornica in dodaja, da je škoda za državo torej večkratna: večje je tveganje za širitev okužb, podjetnikom plačuje nadomestilo za nedelo, hkrati pa zaradi dela na črno izgublja plačilo davkov. Hkrati opozarja, da nekateri frizerji delajo ne zato, ker se ne zmenijo za vladni odlok, temveč zaradi stiske. “Nikogar ne obsojam, vsak se bori za svoje preživetje,” pravi Hrovatinova.

V OZS odločevalcem predlagajo, da odprejo dejavnosti, ki bi jih bilo mogoče varno opravljati še naprej, in spremljajo učinke.

To so frizerski, kozmetični saloni, avtopralnice, neživilske trgovine, specializirane trgovine, fotokopirnice, kemične čistilnice, vrtnarije, cvetličarne, urarne, zlatarne, delno gostinska dejavnost.


Najbolj brano