Še je čas, a prav veliko ga ni

Med številnimi prepričanji, povezanimi s pojavom virusa, ki nam trenutno kroji življenje, je tudi tisto, da je covid-19 odziv ali obramba narave na naše obnašanje, naš odnos do planeta, živalskih in rastlinskih vrst, s katerimi si delimo to kroglo v vesolju, ki ni večna in nima neomejenih zalog. To, da v Amazonskem gozdu vsak dan posekajo za več kot 4000 nogometnih igrišč veliko površino dreves, da so na Danskem pred kratkim preventivno “uspavali” 17 milijonov minkov, ki so jih gojili za krzno, ker so pri nekaterih od njih njih zaznali okužbo s covid-19, da gospodarstveniki še kar naprej govorijo samo o rasti, kaže, da preprosto ne razumemo in nočemo razumeti.

Nekateri že tarnajo in bentijo, ker letos slabo kaže smučanju, drugi že načrtujejo obisk Maldivov, ko bo tega groznega obdobja konec .... Požrešni smo, nenasitni, naravnani na več, več in več, kar je v nasprotju z logiko boja proti podnebnim spremembam. Že dolgo se govori o tem, da je podnebna kriza največji izziv človeštva, a nam gre to skozi eno uho noter in skozi drugo ven. A planeta vendarle ne bo mogoče kar zamenjati, zato je boj proti podnebnim spremembam nekaj, v kar bi se morali po svojim močeh vključiti vsi. Ja, tudi z odrekanjem in s pametnimi odločitvami. To, da bo začel Gen-i v naslednjem letu svojim odjemalcem dobavljati le še električno energijo iz okolju prijaznih brezogljičnih virov, je odlična novica, ki bi morala biti novica dneva, a najbrž ni, ker se take novice načeloma bolj slabo prodajajo, slabše kot tiste o umorih, aferah zvezdnikov in politikov.

Požrešni smo, nenasitni, naravnani na več, več in več, kar je v nasprotju z logiko boja proti podnebnim spremembam.

Če želimo obvarovati naš planet in generacijam, ki prihajajo, omogočiti življenje v čim bolj zdravem okolju, moramo ukrepati zdaj. Ja, saj to vsi vemo, saj to že ves čas poslušamo, pa med zagledanostjo v pametne telefone in aktualno skrbjo, kje bomo letos dobili božično jelko, pozabimo. In tako vsakič znova. V sredo je na to, da človeštvo nadaljuje samomorilsko vojno proti naravi, opozoril generalni sekretar OZN in spet pozval k podnebni akciji. “Dejavnosti človeka so vzrok padanja v kaos, kar pomeni, da lahko problem reši ravnanje človeka,” je dejal Antonio Guterres. Če se v kratkem ne bomo streznili in začeli s koraki v pravo smer, bodo že naši otroci plačevali visoko ceno za našo ležerno pasivnost.


Preberite še


Najbolj brano