Vseh prenosov okužb ni mogoče preprečiti

Kljub zelo strogim varnostim ukrepom, rednemu testiranju in uporabi vseh zaščitnih sredstev v bolnišnicah prihaja do prenosa okužb z novim koronavirusom tudi na bolnike na navadnih oddelkih, ki so bili v bolnišnico sprejeti brez covida-19. V izolski bolnišnici imajo trenutno 20 takih okužb, v šempetrski pet, v sežanski so imeli v novembru prenose okužb pri 37 pacientih.

Večina okužb na necovidne oddelke bolnišnic prihaja z bolniki, 
redkeje z  osebja, pravijo v primorskih bolnišnicah, tudi sežanski 
(na fotografiji). Foto: Marica Uršič Zupan
Večina okužb na necovidne oddelke bolnišnic prihaja z bolniki, redkeje z osebja, pravijo v primorskih bolnišnicah, tudi sežanski (na fotografiji). Foto: Marica Uršič Zupan

SEŽANA, IZOLA, ŠEMPETER > “V bolnišnici Sežana je osebje okužilo veliko bolnikov, med njimi mojo teto,” v pismu našemu uredništvu anonimni bralec krivdo za okužbo svoje tete vali na zaposlene. Toda glavni vir okužb bolnikov na necovidnih oddelkih niso zaposleni, temveč bolniki, ki prihajajo v bolnišnico brez znakov okužbe in so ob sprejemu negativni na testiranju, opozarjajo v vseh treh primorskih bolnišnicah. Za razliko od domov upokojencev, ki so že od pomladi skoraj hermetično zaprti, stik s svetom v njih pa predstavljajo samo zaposleni, je v bolnišnicah drugače: v bolnišnico poleg zaposlenih vsak dan prihajajo tudi pacienti in z njimi tudi možnost okužb.

“Od 17. oktobra do včeraj smo v našo bolnišnico skupno sprejeli 170 pacientov. Pri marsikom se okužba razvije kasneje, ob prvem testu je negativen, kasneje pa pozitiven,” pojasnjuje direktorica Bolnišnice Sežana Silvana Šonc. V domačo oskrbo so v tem času že odpustili 72 ljudi. Trenutno je v bolnišnici 75 bolnikov, med njimi je še 15 covid pozitivnih. “V drugi polovici novembra smo imeli 36 prenosov okužb,” navaja Šončeva. Med 18 pacienti, ki so bili v torek na covid oddelku, jih je bilo 14 pozitivnih že ob sprejemu, pri štirih pa so se okužbe pojavile kasneje.

Seveda so kljub zaščitni opremi možni tudi prenosi z zaposlenih, a so redkejši. Po ponedeljkovem testiranju je med njimi potrjenih še šest novih okužb, v torek so jih testirali še pet, a so bili vsi negativni. Enajst zaposlenih je podaljšalo bolniški stalež zaradi težjega poteka bolezni, prihodnji teden pa se večina vrača v službo. “Pismo nas je prizadelo, saj tudi zaposleni vsak dan, ko prihajajo v službo, tvegajo okužbo. Zato smo v naši bolnišnici vsem 25, ki so prijavili bolezen zaradi notranjih okužb kot nesrečo pri delu, priznali stoodstotno bolniško nadomestilo,” še pravi Šončeva.

V Izoli vse več okužb na necovidnem oddelku

V izolski bolnišnici je s torkovih 30 včeraj število okuženih zaposlenih naraslo na 50. Tudi tam se kljub zelo strogim varnostnim ukrepom niso mogli izogniti pojavu okužb med pacienti na necovidnih oddelkih. “Trenutno je s covidom-19 okuženih 20 bolnikov, največ, dvanajst, na internem oddelku, osem pa na kirurškem,” je povedal strokovni vodja bolnišnice Dušan Deisinger.

Kot glavni razlog za okužbe med necovidnimi bolniki pa navaja “zelo povečano število potrjenih okužb na Obali.” Na vprašanje, kako zahtevno je preprečevanje širjenja virusa na bolnike na necovidnih oddelkih, pa odgovarja: “ Zelo težko.”

“Pacienti prinesejo okužbo s seboj”

V šempetrski bolnišnici so imeli do torka manj prenosov novega koronavirusa na necovidnih oddelkih, skupno pet, so nam sporočili. O razlogih zanje pa odgovarjajo: “Pacienti običajno prinesejo okužbo s seboj; kljub temu, da so bili na predhodnem testiranju negativni na prisotnost sars-cov-2, se lahko bolezen razvije pozneje. Pomembno je, da pacienti upoštevajo navodila zaposlenih o varnem bivanju v bolnišnici (ostajanje v bolniški sobi, nošenje mask ob izstopu iz sobe…).”

Glede prenosa okužbe z zaposlenih na pacienta pravijo, da je do tega pri njih prišlo samo v enem primeru. S covidom-19 je bilo sicer v jesenskem valu v šempetrski bolnišnici okuženih 37 delavcev, približno tretjina je okužbo dobila izven bolnišnice. Trenutno je zaradi okužbe doma šest zaposlenih, je sporočil v. d. direktorja bolnišnice Ernest Gortan.


Najbolj brano