V domu več okužb, a brez simptomov

Po rednem testiranju vseh stanovalcev so v teh dneh v Domu starejših občanov Ilirska Bistrica odkrili še 29 novih okužb s covidom-19 med stanovalci. Vsi okuženi so brez simptomov, rdečo cono bodo zato vzpostavili kar v delu tretjega nadstropja doma. S ponedeljkom naj bi se v dom vrnili tudi še zadnji varovanci iz rdeče cone v Domu na Vidmu.

Po rednem testiranju vseh stanovalcev so v teh dneh v  Domu 
starejših občanov Ilirska Bistrica odkrili še 29 novih okužb s 
covidom-19 med stanovalci. Foto: Katja Kirn Vodopivec
Po rednem testiranju vseh stanovalcev so v teh dneh v Domu starejših občanov Ilirska Bistrica odkrili še 29 novih okužb s covidom-19 med stanovalci. Foto: Katja Kirn Vodopivec

ILIRSKA BISTRICA > V ilirskobistriškem domu starejših občanov so v zadnjih dveh dneh zabeležili 29 novih okužb med stanovalci, od tega včeraj šest. Okužbe so izsledili zaradi doslednega upoštevanja zdravstvenih smernic in rednega testiranja, saj teste za vse stanovalce izvajajo še 14 dni po zadnji zabeleženi okužbi.

Nihče med na novo okuženimi stanovalci sicer nima simptomov virusa, vsi so torej asimptomatski, je pojasnila direktorica bistriškega doma Jasmina Tomažič.

V Postojni danes izidi ponovnih testiranj

V postojnskem domu upokojencev je po prvi okužbi, ki so jo odkrili 20. novembra, in porastu na skupno 44 okuženih stanovalcev v prejšnjem tednu, število okuženih že nekaj dni stabilno. A že jutri pričakujejo drugačno sliko. “Danes so bili odvzeti brisi 30 stanovalcem, jutri bodo še 80, tako da bo zdajšnje stanje po znanih rezultatih v prihodnjih dneh verjetno drugačno,” je včeraj pojasnila direktorica Doma upokojencev Postojna Alenka Curk. Danes bodo testirali tudi zaposlene, in sicer s hitrimi testi, medtem ko stanovalce doma še vedno testirajo s klasičnimi PCR testi.

Rdečo cono v Domu na Vidmu praznijo

Tudi zato so se odločili, da bodo rdečo cono organizirali v okviru zavoda, v desnem delu tretjega nadstropja, kjer so se tudi pojavile okužbe. V preostalih delih doma, tako tudi v prizidku, okužb ni bilo.

Počasi se tako začenja prazniti rdeča cona, ki so jo za oskrbo obolelih za covidom-19 iz doma starejših vzpostavili v bistriškem Domu na Vidmu, kjer je trenutno 34 okuženih stanovalcev. Danes naj bi od tam nazaj v dom starejših občanov pripeljali 15 varovancev, v ponedeljek še dvanajst, je pojasnila Tomažičeva. Za vse okužbe bodo tako skrbeli v okviru rdeče cone v lastnem zavodu.

Med zaposlenimi je okužb manj, na novo so odkrili tri, a se jih je peterica tudi že vrnila na delo, tako da težav s kadrom za zdaj nimajo, je povedala Tomažičeva. Bodo pa tudi v bistriškem domu zaposlene s ponedeljkom začeli testirati s tako imenovanimi hitrimi testi.


Najbolj brano