Zaradi porasta okužb se polni že drugi covid oddelek v izolski bolnišnici

V nedeljo so začeli nameščati bolnike, pri katerih so s testi odkrili okužbo s covidom-19, na drugi covid oddelek izolske bolnišnice. Hkrati so okrepili sistem varnosti, redno testirajo vse zaposlene in vse bolnike, na prav vseh oddelkih.

Covid oddelek v tretjem nadstropju je posebej urejen in ima 
poseben  varnostni režim.   Foto: Zdravko Primožič/FPA
Covid oddelek v tretjem nadstropju je posebej urejen in ima poseben varnostni režim.  Foto: Zdravko Primožič/FPA

IZOLA > V izolski bolnišnici (SBI) je bilo danes na obeh covid oddelkih skupaj 58 s covidom-19 okuženih bolnikov s Primorske in iz Slovenije. Od tega jih je bilo 54 v akutni bolnišnični obravnavi, štirje so potrebovali intenzivno nego in vsi tudi respirator. Se je pa tistim, sprejetim zaradi težav z okužbo, na drugem oddelku pridružilo 20 bolnikov iz drugih oddelkov, pri katerih so, povsem po naključju in po zaslugi testiranja, odkrili, da so pozitivni na novi koronavirus.

Največ novih asimptomatskih okužb

Gre za tako imenovane asimptomatske okužene, ki nimajo težav. Testirali so jih zatem, ko so testi med vsemi zaposlenimi pokazali, da je med osebjem kar 30 okuženih, a za to ne vedo, ker nimajo težav z zdravjem.

Sežana, Šempeter in Idrija

V sežanski bolnišnici so imeli danes 60 bolnikov s covidom-19, a nimajo tudi zanje urejenega intenzivnega oddelka. V šempetrski bolnišnici pa je bilo 45 hospitaliziranih na navadnem oddelku, šest pa na intenzivni terapiji, od tega trije na respiratorju. Na covid oddelku v Psihiatrični bolnišnici Idrija je bilo danes 13 okuženih obolelih.

Že v nedeljo so tako začeli nameščati bolnike iz drugih oddelkov, pri katerih so testi potrdili okužbo, na dodatni covid oddelek v tretjem nadstropju in z njimi zasedli 20 postelj. Zadnje dni so v domačo oskrbo odpustili sedem ozdravljenih bolnikov, eden je v nedeljo umrl.

Ker je dodatni covid oddelek ob internem, to terja dodatne varnostne ukrepe, saj morajo upoštevati vse možnosti preprečevanja prenosa okužbe in širjenja. Zato so za dodatni nasvet zaprosili strokovnjake z ljubljanskega kliničnega centra, pravi strokovni direktor SBI Dušan Deisinger: “V nedeljo so si razmere ogledali člani njihove komisije za preprečevanje bolnišničnih okužb v spremstvu članov naše komisije.”

Predlagali so vpeljavo še nekaj dodatnih ukrepov. “Danes smo jih že vpeljevali v delo. Gre za dodatne zaostritve za varnost, ki pripomorejo k preprečevanju vsakršne možnosti prenosa okužbe s covid oddelka kamorkoli drugam.

Okuženi zaposleni doma

Deisinger pravi še, da so minuli teden, ko so med zaposlenimi s testiranjem začeli odkrivati vse več asimptomatsko okuženih, izvedli testiranje prav vseh zaposlenih - od tehničnih delavcev in čistilk do zdravnikov. “Odkrili smo 30 okuženih, večinoma asimptomatskih, ki so takoj ostali doma. Na delo se bodo lahko vrnili, ko bo test pri vsakem negativen. Ker smo zaradi covid oddelkov skrčili ostale, kader prerazporejamo in ni večjih težav,” pravi Deisinger.

Vse bolnike na vseh oddelkih bodo spet testirali tri dni po prvem testiranju in teste redno ponavljali. Tudi vsi zaposleni bodo sproti testirani. Vedo namreč, da je lahko prvi ali drugi test negativen in šele nato test potrdi okužbo. Zato je sprotno preverjanje nujno.


Najbolj brano