Na smučiščih tehnično pripravljeni a “negotovost ubija”

Hotel Cerkno, upravljalec istoimenskega smučarskega centra, je septembra začeto predprodajo smučarskih vozovnic s covid garancijo sklenil na ravni lanske prodaje. Na Kaninu čakajo na novo pošiljko snega, v Cerknem na pogoje za zasneževanje, povsod pa na čimprejšnja navodila oblasti.

Na Kaninu čakajo novo pošiljko snega. A kdaj bodo smučišča dočakala odgovore o tem, ali bo letošnja sezona sploh mogoča?  Foto: Ana Vuikelič
Na Kaninu čakajo novo pošiljko snega. A kdaj bodo smučišča dočakala odgovore o tem, ali bo letošnja sezona sploh mogoča?  Foto: Ana Vuikelič

CERKNO, KANIN > “Navodila, kako začeti smučarsko sezono nam obljubljajo konec novembra. Upam, da jih bomo res dobili, saj negotovost ubija,” je povedal direktor Hotela Cerkno Jože Oplotnik. Na Črnem vrhu še ni pogojev za umetno zasneževanje. A pripravo tehničnega snega, ob najsodobnejših zasneževalnih napravah, zmorejo v tednu dni. Prej pa želijo vedeti, kako in če sploh, sezono začeti.

Direktor Hotela Cerkno Jože Oplotnik (foto: Saša Dragoš)

Predprodajo ustavila epidemija

“Center je tehnično pripravljen. Vse naprave in stroje smo pregledali, za dve sedežnici smo pridobili tehnični dovoljenji. Priprava tehničnega snega ob trenutnem temperaturnem obratu, ni mogoča. V sedanji negotovosti je tudi nesmiselna, saj gre za zelo visok strošek,” pravi Oplotnik.

Tega si po minuli katastrofalni sezoni niti ne morejo privoščiti. Ne le, da je v celoti potekala na tehničnem snegu, pač pa so jo 12. marca zaradi epidemije predčasno sklenili. Visoki stroški in za tretjino manjše število smučarjev kot v običajnih sezonah, so Hotelu pustili visoko izgubo. Ta pa je že lani dosegla 693.000 evrov.

Turistični boni in izvirni promocijski pristopi so se Hotelu poleti obrestovali. Avgusta so z okrog 8.000 nočitvami dosegli celo enega rekordnih mesecev in presegli vse zimske. Za odpravo izgube je to premalo.

Dobro je kazala tudi sredi septembra začeta predprodaja smučarskih vozovnic po znižanih cenah in s covid garancijo. Sezonsko vozovnico so odraslim ponudili za 350 (redna cena 500 evrov), dnevno za 28 (redna 33 evrov) in še množico različic nakupov posameznih ali paketov kart. “Predprodaja je bila na ravni lanske bržčas ravno zaradi garancije, da bodo kupci v primeru manj kot 70 smučarski dni zaradi covid ukrepov, za vsak izpadel dan dobili povrnjeno 1,25 odstotka od cene v obliki dobropisa.,” je bil s predprodajo zadovoljen Oplotnik.

Vsi delavci na čakanju, a optimistični

Ker je predprodaja nakazala, da so ljudje željni smuke, sezono vendarle čakajo optimistično. “Sedaj so vsi zaposleni na čakanju. Čeprav so bili spomladanski ukrepi Vlade RS bolj prilagojeni turističnim družbam, zlasti zimskim središčem, sezono vendarle pričakujemo z optimizmom. Pripravljeni smo se prilagoditi tudi strogim proticovidnim ukrepom,” pravi Oplotnik.

Čeprav navodil še nimajo, po vzoru skozi vse leto delujočih tujih ledeniških smučišč, pripravljajo redarje na vzdrževanje razdalje v vrstah in vstopanje manjšega števila smučarjev na sedežnice. Smučarji naj bi v vrstah nosili maske. Največ sprememb čaka postrežbo hrane. Kljub temu se bojijo, da bo smučarjev, predvsem pa hotelskih gostov letos spet manj.

Oktobrski sneg na Kaninu skopnel

Na visokogorskem Kaninu čakajo na sneg, saj je oktobrska pošiljka že skoraj skopnela. Upajo, da se bodo ukrepi za gibanje v naravi toliko sprostili, da bodo lahko obratovali. Direktorica Sončnega Kanina Manuela Božič Badalič, ki je tudi predsednica Združenja slovenskih žičničarjev, je že septembra povedala, da omejitve ne bi smele biti take, da bi vnaprej delali izgubo, ker v tem primeru je boljše čakanje na delo doma. Vzdrževalna dela so opravili, vse je pripravljeno za zagon. Zelo prav jim je prišla državna premostitvena pomoč iz tretjega ukrepa v višini 60.0000 evrov. Lastnica Občina Bovec je dodala 75.000 evrov iz dogovorjene letne kvote 250.000 evrov. Nekaj pa so prispevali sami na račun uspešnega poletnega poslovanja, ko so na goro prepeljali 23.000 potnikov.

Po mnenju Badaličeve smučanje vendarle ne bi smelo biti problematično v smislu okužb, v gondolah za štiri osebe se lahko skupaj vozijo družine, sicer pa posamezniki. Bolj jo skrbi gostinska ponudba. Zaradi novega korona virusa bodo ponudbo organizirali tako, da bodo gostje hrano odnesli, na voljo bo več zunanjih šankov. Zavedajo se, da tujih smučarjev ne bo veliko in da pričakujejo predvsem slovenske: “Je pa po drugi strani tudi res, da bodo naši smučarji manj odhajali na tuja smučišča in če bodo obiskovali slovenska, bodo pripomogli k boljšemu poslovanju.” Kaninsko smučišče je sicer čezmejno, sodelovanje s Sello Neveo je tesno. Letos so v preprodaji prvič ponujali karto za povezano smučišče, tako da samo za slovensko ali pa samo za italijansko smučišče karte niso bile več na voljo.


Komentar novinarja

Neva Blazetič

Smučanje z virusom

U pravljalci smučišč so pred začetkom zime dvakrat v negotovosti. Naravnega snega ni, še na visokogorskem Kaninu 2300 metro visoko ga je le za vzorec. Temperature so spuščajo, kar omogoča delanje umetnega snega. Toda zaradi covid epidemije je v tem trenutku celotna dejavnost v krču. Skrbijo jih ukrepi, ki jih še ni. Navodila, kako bo z letošnjo sezono, naj bi žičničarji prejeli šele proti koncu novembra. Tako so jim vsaj obljubili. Ker je bila lanska zimska sezona slaba, najprej brez ...

Preberi več

Najbolj brano