Izziv, kako uporabiti “odpadni” kruh

Center odličnosti nizkoogljične tehnologije CO NOT bo v soboto v Sloveniji organiziral prvi virtualni podnebni hekaton z naslovom Young Climathon. Tekmovanje je namenjeno mladim od 12. do 18. leta, ki jih zanimajo podnebne spremembe. Udeležencem bosta izziv postavili Občina Ajdovščina in Mlinotest, ki bosta tudi nagradili najboljše rešitve.

Udeleženci hekatona bodo iskali odgovore na vprašanji Kako 
občanom Občine Ajdovščina približati problematiko podnebnih 
sprememb in Kako uporabiti “odpadni” kruh. Foto: Leo Caharija
Udeleženci hekatona bodo iskali odgovore na vprašanji Kako občanom Občine Ajdovščina približati problematiko podnebnih sprememb in Kako uporabiti “odpadni” kruh. Foto: Leo Caharija

AJDOVŠČINA > Mladinski podnebni hekaton je zaključni dogodek evropskega programa Mladi iznajditelji, ki ga izvaja organizacija Evropske komisije Climate KIC, namenjen pa je izobraževanju za trajnostni razvoj.

V Sloveniji je program zaživel septembra letos. Izvaja ga Center odličnosti nizkoogljične tehnologije CO NOT, ki je k sodelovanju povabil osnovne in srednje šole, mladi pa so se vanj lahko vključili tudi v okviru obveznih izbirnih vsebin.

Občina bo skupini z najboljšo rešitvijo pomagala pri razvoju rešitve izziva, Mlinotest pa bo vsakemu članu zmagovalne skupine namenil štipendijo za nadaljnje šolanje.

Kot je pojasnila vodja programov Jerneja Pirnat, želijo učence in dijake opremiti s spretnostmi in znanjem za vodenje gibanja o sistemskih spremembah. “Program spodbuja družbeno zavest, vodi v izboljšanje obstoječih navad, saj krepi občutek odgovornosti, spodbuja trajnostno miselnost in proaktivno, okolju prijazno vedenje, ter ponuja iskanje rešitev za bolj trajnostno družbo.”

Temu je namenjen tudi sobotni virtualni podnebni hekaton, kjer bodo udeleženci reševali izzive iz Vipavske doline. Organizator je k sodelovanju povabil Občino Ajdovščina in družbo Mlinotest, ki tudi sami razvijata rešitve za zmanjšanje ogljičnega odtisa ter posledic podnebnih sprememb.

Udeleženci hekatona bodo iskali odgovore na vprašanji Kako občanom Občine Ajdovščina približati problematiko podnebnih sprememb in Kako uporabiti “odpadni” kruh. Najboljše čakajo nagrade. Občina bo skupini, ki bo predlagala najboljšo rešitev, podelila spodbudo in sodelovanje pri razvoju rešitve njihovega izziva. V Mlinotestu pa bodo vsakemu članu zmagovalne skupine namenili štipendijo za nadaljnje šolanje.

Učenci in dijaki se lahko na tekmovanje prijavijo še danes prek spletne strani Centra odličnosti nizkoogljične tehnologije CO NOT.


Najbolj brano