Slišijo stiske družin in posameznikov

“Pogum, vse ljudstvo v deželi,” je škofovsko geslo koprskega škofa Jurija Bizjaka, svetopisemskim besedam pa se ob letošnjem Tednu karitas, ki ga zaznamuje geslo Slišim te, pridružuje tudi ravnateljica Škofijske karitas Koper Jožica Ličen, ki dodaja: “Pogum vsem, ki ste bolni, ste izgubili službo, in vsem, ki pomagate.” V škofijski karitas pomagajo več kot 2000 družinam in posameznikom, epidemija je razmere še zaostrila.

 Zato da pomoč  med epidemijo pride v prave roke, v Koprski 
škofijski karitas skrbi več kot 2500 prostovoljcev. Foto: Leo Caharija
Zato da pomoč med epidemijo pride v prave roke, v Koprski škofijski karitas skrbi več kot 2500 prostovoljcev. Foto: Leo Caharija

PRIMORSKA > Tudi v Škofijski karitas Koper praznovanje 30. Tedna karitas poteka drugače, kot so si zamislili praznik dobrote, solidarnosti in dobrote do bližnjega. Številne javne dogodke, med njimi tradicionalno slavnostno akademijo in odprtje razstave Umetniki za karitas ter dan odprtih vrat v Centrih karitas so odpovedali, druge pa prestavili v virtualni svet. Na daljavo bo letos mogoče spremljati tudi osrednji prireditvi Tedna karitas, jutrišnji dobrodelni koncert Klic dobrote in nedeljsko mašo, ki jo bo daroval predsednik Slovenske karitas, nadškof Alojzij Cvikl.

Število pomoči potrebnih se povečuje

V Škofijski karitas Koper hkrati poudarjajo, da tudi v epidemiji ostajajo vrata vseh 13 Centrov karitas na Primorskem odprta za vse, ki potrebujejo pomoč. Več kot 2000 družinam in posameznikom, ki jim stalno pomagajo, so se zaradi posledic epidemije pridružile številne nove družine in posamezniki. “Prihajajo gostinci, obrtniki in drugi, ki so zaradi epidemije izgubili službo. Zelo veliko je mater samohranilk. Ob prošnjah za materialno pomoč imamo veliko prošenj za plačilo nujnih položnic, ki jih ljudje zaradi izpada prihodkov ne morejo več plačati,” je izpostavila ravnateljica Jožica Ličen.

Jožica Ličen

ravnateljica Škofijske karitas Koper

“Prihajajo gostinci, obrtniki in drugi, ki so zaradi epidemije izgubili službo. Zelo veliko je mater samohranilk.”

Zato da pomoč med epidemijo pride v prave roke, v Koprski škofijski karitas skrbi več kot 2500 prostovoljcev, ki so, kot pravi Ličnova, začutili “klic dobrote” in odgovorno in spoštljivo delijo materialno in finančno pomoč. “Ni enostavno si nadeti masko, razkužiti roke in vse potrebno v skladišču in se z vso potrpežljivostjo prostovoljno odpraviti v Center karitas in se brez bojazni srečevati z ljudmi, ki potrebujejo pomoč,” je dodala.

V vsem hudem tudi pozitivne plati

A v vsem hudem opaža tudi pozitivne stvari. “Ljudje ohranjajo optimizem, v številnih družinah so se v novih okoliščinah okrepile vezi med člani, čuti se večja solidarnost.

V lokalnih skupnostih prepoznavajo večje stiske na terenu in številne občine so nam že zagotovile denar za izredni nakup hrane, pomagajo tudi drugi.”

Ob materialni pomoči stiske med ljudmi lajšajo tudi z drugimi programi. Otrokom in staršem so namenjene dejavnosti Centra Bogdana Žorža, na daljavo izvajajo učno pomoč Popoldne na cesti in šolo za starše. Delujeta tudi Dnevni center za brezdomne v Bertokih in Hiša Malorca v Ajdovščini.


Najbolj brano