To ni prosta pot za vse vrste nakupov pri sosedih

Vlada je z včerajšnjim dnem dovolila prehod državne meje zaradi dostopa do najbližjih prodajaln ali storitev v sosednjih državah. To ne pomeni, da gredo lahko obmejni prebivalci po blago, ki ga pri nas zaradi zaprtja večine prodajaln ni mogoče dobiti, pojasnjujejo na ministrstvu za notranje zadeve.

Kako bo policija preverjala razloge za dvourno prečkanje meje? Foto: Tomaž Primožic/FPA
Kako bo policija preverjala razloge za dvourno prečkanje meje? Foto: Tomaž Primožic/FPA

Obmejni prebivalci gredo lahko čez državno mejo za največ dve uri in le po blago in storitve, “ki so dostopne tudi pri nas, a so bližje na sosednji strani meje”, pojasnjujejo na ministrstvu za notranje zadeve.

Izjema le za tiste, ki jim je to bližje

Kot so nam pojasnili, s to izjemo zagotavljamo enakopravno obravnavo ljudi, ki živijo ob meji in tudi sicer koristijo storitve v sosednjih državi. “Ker je tako potovanje praviloma veliko bližje in so ljudje navajeni poti in razmer, je tveganje za prenos virusa manjše,” izjemo utemeljujejo na ministrstvu. Obmejni prebivalci gredo lahko le po tisto blago in storitve, ki so zdaj na voljo tudi v Sloveniji. Ne smejo torej k sosedom, na primer, po oblačila, čevlje, tehnično blago ali k frizerju.

Obmejni prebivalci gredo lahko v sosednjo državo le po tisto blago in storitve, ki so trenutno na voljo tudi v Sloveniji, le da jim je čez mejo bliže.

Vladni govorec Jelko Kacin jevčeraj priznal, da je težko ugotoviti, kako bo takšno prehajanje meje videti v praksi. “Ali bo iz tega naslova povečan prehod čez mejo, bomo videli v naslednjih dneh. Res pa je, da del prebivalstva vsako priložnost izkoristi za to, da počne vse kaj drugega in ne to, za kar je bila izjema narejena,” je pripomnil.

Ukrep, s katerim je vlada dovolila prehod meje zaradi dostopa do najbližjih prodajaln ali storitev (ki so v sosednji državi bližje prebivališču osebe kot v občini prebivališča) je sicer po Kacinovih pojasnilih namenjen predvsem podjetnikom, ki imajo svoje poslovalnice oziroma skladišča na tej ali oni strani meje, in morajo dnevno prehajati mejo za opravljanje svoje dejavnosti.

Kdor gre po nakupe v sosednjo državo, mora imeti pri sebi izjavo za prestop občinske meje. Policisti bodo pogledali tudi SMS sporočilo.

Kako bodo policisti nadzirali prehode?

Odlok, ki omogoča dostop do prodajaln in storitev v sosednji državi, če so te bližje kot prodajalne in storitve v domači občini, velja od včeraj. A odprtih je ostalo kar nekaj vprašanj - poleg tega, v katere prodajalne se sme iti, še vprašanje, kdo sme iti in kako bo policija preverjala razloge za prečkanje meje.

Po nakupih v sosednjo državo gre lahko tudi prebivalec občine, ki ne leži tik ob meji, vendar le, če mu je prodajalna ali storitev v tujimi bližje, kot mu je enaka prodajalna ali storitev v Sloveniji.

Kdor prestopa mejo, mora imeti pri sebi izpolnjeno izjavo za prestop občinske meje, podatek, kako dolgo je trajal obisk pri sosedih, pa bodo policisti razbrali tudi iz SMS sporočila, ki ga na mobilni telefon dobimo vsakič, ko gremo v tujino.

Odlok dovoljuje tudi tujim državljanom, da prihajajo v Slovenijo pod enakimi pogoji, kot gredo Slovenci v sosednjo državo; torej, če jim je prodajalna v Sloveniji bližje in če v Sloveniji ostanejo največ dve uri. Tujec, ki bo uveljavljal to izjemo, mora imeti s seboj dokazila, s katerimi bo policistom dokazal, da je bila takšna pot zanj najbolj smotrna.


Najbolj brano