Korak v pravo smer

Slovenska nogometna reprezentanca je v sredo izpolnila cilj. Potem ko so se ji izšli vsi jesenski nastopi, v katerih je v ligi narodov štirikrat zmagala in dvakrat (obakrat z Grčijo) remizirala, je drugo izvedbo novega tekmovanja sklenila z zmago v skupini. Uspeh prinaša napredovanje iz tretjega v drugi kakovostni razred in nogometni Sloveniji tudi nekoliko višji rating. Na prvo žogo gre nedvomno za dosežek, vreden vseh pohval, še posebej po rezultatski blamaži v prvi izvedbi tega tekmovanja in neuspešnih kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu 2020. Toda na zmagoslavje se seveda sme pogledati iz različnih zornih kotov. Čeprav je v zadnjih letih napredovala večina reprezentanc, je Slovenija v skupini C3 zmagala v konkurenci v Evropi ta čas precej “nekonkurenčnih” ekip. Z igro še zdaleč ni prepričala, nedorečena je predvsem igra v napadu, kjer je na šestih tekmah sicer dosegla pet golov (4:0 in 1:0) proti Moldaviji in tri (1:0 in 2:1) proti Kosovu. Proti Grčiji sta na obeh tekmah mreži mirovali, Janu Oblaku in nespretnim grškim napadalcem pa gre zahvala, da v končnici zadnje tekme v Atenah v slovenski mreži ni končalo nekaj žog. Toda ne glede na zapisano je Slovenija z željo in borbenostjo na igrišču in ob njem dosegla cilj. Prvo mesto in leto 2020 brez poraza v osmih tekmah nedvomno predstavlja konstanto, ki veča samozavest in motiv pred pomembnejšimi kvalifikacijami za nastop na svetovnem prvenstvu (SP) 2022. Izkušeni selektor Matjaž Kek, ki je Slovenijo že popeljal na svetovno prvenstvo (leta 2010 v Južni Afriki), se zaveda, da so z zadnjimi rezultati postavljeni šele temelji želenega ponovnega vzpona. Bližnji žreb kvalifikacij za SP 2020 pa že odpira povsem drugačne priložnosti in z njimi tudi pričakovanja.

Druga izvedba lige narodov, ki bo s finalnim turnirjem zmagovalnih A ligašev Italije, Španije, Francije in Belgije končana šele prihodnjo jesen, je v nogometno Evropo klub koronavirusnim časom prinesla novo spodobno merjenje reprezentančnih moči. Resda brez gledalcev na stadionih, a z veliko simpatizeriji pred televizijskimi sprejemniki. Denar se torej obrača in članice Uefe ob koncu leta tako ne preštevajo le tekmovalnih dosežkov. Nogometna sezona, kot je še ni bilo, je rešena. Krivično bi bilo, če ne bi priznali, da v največji meri po zaslugi Uefe na čelu z njenim prvim možem Aleksandrom Čeferinom.

Denar se torej obrača in članice Uefe tako ne preštevajo le tekmovalnih dosežkov. Nogometna sezona, kot je še ni bilo, je rešena.


Preberite še


Najbolj brano