Padalci so povezali Škrbino in Ljubljano

Čeprav je novi koronavirus preprečil izvedbo tradicionalne spominske svečanosti padlim padalcem v Škrbini, pa so prireditelji počastili spomin nanje še bolj simbolično: s sočasnim polaganjem vencev v Škrbini in Ljubljani.

Včeraj ob 11. uri je venec k spomeniku padalcem položil komenski 
župan Erik Modic. Foto: Občina Komen
Včeraj ob 11. uri je venec k spomeniku padalcem položil komenski župan Erik Modic. Foto: Občina Komen

ŠKRBINA, LJUBLJANA > 11. novembra ob 11. uri se že od leta 1998 v Škrbini spomnijo padlih padalcev ameriško angleške vojske. Letos zaradi epidemije slovesnosti, ki je vsako leto privabila veliko število ljudi, niso mogli izpeljati, sta pa župan Občine Komen Erik Modic in predsednik Vaške skupnosti Škrbina Karlo Bunc včeraj natanko ob 11. uri ob spominski plošči 18 padalcem na Fakinovi domačiji v Škrbini položila venec v spomin primorskim padalcem.

Namesto udeležbe na slovesnosti, ki je ni bilo, pa je veleposlanica Združenega kraljestva Tiffany Sadler včeraj ob isti uri položila spominski venec z makovimi cvetovi k spomeniku žrtvam vseh vojn na Kongresnem trgu v Ljubljani. “V spomin padlim v obeh vojnah. Iskrena hvala za vašo žrtev,” je ročno napisala na venec. Za javnost pa ob tem sporočila: “Odnos med obema našima državama temelji ravno na podobnih skupnih zgodbah in posebej tisti, ki jo obeležujemo v Škrbini - gre za skupno delovanje v okviru medsebojnega prijateljstva. Zgodovina nas uči, da smo skupaj močnejši.” Dodala je še, da “čeprav se letos nisem mogla udeležiti slovesnosti v Škrbini, sem bila tam v duhu, ko sem položila venec na Kongresnem trgu v Ljubljani. V mislih sem obudila spomin na vse žrtve nove pandemije ter prav tako na velike žrtve tistih, ki so dali svoje življenje med obema vojnama.”

Da tudi v času covida ohranjata spomin na padalce, sta včeraj sporočila tudi nekdanji britanski veleposlanik v Sloveniji David Loyd in Lawrence Earl, sin pred sedmimi leti umrlega britanskega novinarja in zgodovinarja Johna Earla, ki je predstavil javnosti tragično usodo primorskih padalcev in bil pobudnik spominske svečanosti v Škrbini.


Najbolj brano