Država je zadovoljna

Slovenija je pri delovni aktivnosti ljudi, v starostni skupini od 55 do 64 let, na repu EU. Da bi dvignila upokojitveno starost, je v soglasju s socialnimi partnerji z novim letom izboljšala pogoje za uveljavljenje t. i. dvojnega statusa. Delavec, ki izpolnjuje pogoje za starostno upokojitev, ima brezpogojno pravico, da ob plači še tri leta prejema 40 odstotkov svoje pokojnine, v tem času pa si tudi izboljšuje pokojninsko odmero.

Dvojni status je torej ukrep, ki temelji na spodbudi, da bi bili ljudje, ki delajo dlje, bolje nagrajeni, in ne na prisili, da mora delati dlje vsakdo, hočeš nočeš in pod enakimi pogoji kot ostali. A tudi to se bo moralo zgoditi. Upokojitveno starost bo treba povišati. Odzivi javnosti bodo burni, ne glede na to, čigava vlada bo ugriznila v to kislo jabolko.

Država je vseeno zadovoljna. Vse, kar znižuje odhodke iz pokojninske blagajne, je dobro, pa tudi če se na drugi strani veča število prijavljenih na zavodu za zaposlovanje.

Sistemsko višanje upokojitvene starosti bo za tiste, ki delajo na fizično in psihično zahtevnih delovnih mestih, vedno težko. Tega koraka država ne sme narediti, dokler delavcem ne zagotovi boljših delovnih pogojev. Tudi zdaj si dvojnega statusa ne more privoščiti vsakdo. Tistemu, ki dela za tekočim trakom, je 40 let popolnoma dovolj.

Izboljšani dvojni status, ki gre na roko le dovolj zdravim in ohranjenim delavcem, do začetka letošnjega leta za delodajalska združenja ni bil problem. Gospodarska rast je bila visoka, prav tako zaposlenost, številni delodajalci so želeli zadržati bolje izobraženi kader z izkušnjami. Zlasti pa so želeli z delom nadaljevati uspešni obrtniki.

Zadeva se je po izbruhu covida-19 spremenila v godljo za nekatera podjetja. Za to niso krivi sindikati. Če ti ne bi nasprotovali zahtevam obrtnikov, da naj delavci, ki izpolnjujejo upokojitvene pogoje, ob polni plači dobivajo polno pokojnino, bi se danes pogovarjali o še večjih izdatkih iz pokojninske blagajne in še manj možnostih za mlade.

Država je vseeno zadovoljna. Vse, kar znižuje odhodke iz pokojninske blagajne, je dobro, pa tudi če se na drugi strani veča število prijavljenih na zavodu za zaposlovanje. In število prejemnikov socialnih pomoči. In število mladih, pridnih delavcev, ki živijo v stresnem pričakovanju, da bodo izgubili delo, ker imajo njihovi starejši kolegi, ki bi že lahko uživali v pokoju, prednost.


Preberite še


Najbolj brano