“Ne opustite zdravljenja!”

Onkološki inštitut (OI) sporoča, da delajo nemoteno, a pod strogimi varnostnimi ukrepi. Rakave bolnike poziva, naj ne opuščajo zdravljenja in naj pazijo nase. V primeru znakov okužbe s covidom-19 naj pokličejo lečeče onkologe in osebne zdravnike in spoštujejo njihova navodila.

Onkološki inštitut  sporoča, da delajo nemoteno, a pod strogimi 
varnostnimi ukrepi. Foto: Leo Caharija
Onkološki inštitut sporoča, da delajo nemoteno, a pod strogimi varnostnimi ukrepi. Foto: Leo Caharija

SLOVENIJA > OI pozorno spremlja epidemiološko sliko novega koronavirusa v državi, ki se vse izraziteje slabša.

OI javno nagovarja poleg rakavih bolnikov in njihovih svojcev celotno javnost: “V prihajajočih tednih pričakujemo težke razmere v državi, predvsem v zdravstvu. Bolnikom in svojcem sporočamo, da kljub zelo razširjenemu virusu v populaciji OI, tudi ob podpori države, neprekinjeno obravnava onkološke bolnike iz cele Slovenije. Z ustreznimi ukrepi za obvladovanje širjenja okužbe, prilagojene specifičnosti naše ustanove in bolnikov, smo poskrbeli za varno okolje, zato bolnike pozivamo, da tudi ob morebitnem nadaljnjem slabšanju epidemije ne opuščajo zdravljenja!”

Okužbe obvladujejo

Tudi na OI so se zadnje čase soočali z okuženimi bolniki in okužbami med zaposlenimi, a to ni imelo večjega vpliva na delo. Kot sporočajo, okužbe uspešno obvladujejo.

Epidemiološkim razmeram OI prilagaja način dela in bolnike prosi za razumevanje in strpnost. Tako je vstop možen le na nadzorni triažni točki v stavbi E s strani Ljubljanice. Na dan obravnave je vstop možen 15 minut pred naročeno uro, če je potreben obisk laboratorija, pa 90 minut pred obravnavo. Naj naročeni termin odpovejo in prestavijo, naproša vse tiste bolnike, ki imajo znake okužbe dihal (kašelj, težko dihanje ali občutek pomanjkanja zraka), in tiste, ki so bili v rizičnem stiku z osebo s sumom na okužbo ali s potrjeno okuženim s covidom-19. Enako velja tudi za vse, ki so bili v zadnjih 14 dneh v tveganih državah.

Zato naj se vsi ti povežejo s svojim lečečim onkologom prek klicnega centra v OI, na telefonskih številkah: 080/29-00 ali 01/587-91-63. Svetujejo, da bolniki glede akutne okužbe dihal kontaktirajo svojega osebnega zdravnika. Prav tako prosijo vse naročene bolnike, da bodo dosegljivi po telefonu dva dni pred opredeljenim terminom na OI, saj mora zdravstveno osebje preveriti zdravstveno stanje.

“Onkološki bolniki so bolj ranljivi in ogroženi. V vsaki četrti družini je en rakavi bolnik. Državljane pozivamo k solidarnosti do teh ljudi in k doslednemu izvajanju vseh epidemioloških ukrepov.”

Na nadzorni triažni točki mora bolnik pokazati naročilo na obravnavo in iskreno navesti vse podatke o svojem zdravstvenem stanju. Na vhodu smejo vstopati le bolniki, spremljevalci morajo počakati zunaj.


Najbolj brano