Po več kot desetih letih bodo dokončali hiše na obrobju Divače

Vrstne hiše na obrobju Divače ob cesti proti Sežani bodo po več kot desetih letih oživele. Podjetje All In Project bo dokončalo urejanje dvorišča in popravilo, kar so leta čakanja storila hišam, ter jih v kratkem ponudilo v prodajo.

Soseska vrstnih hiš na obrobju Divače naj bi vendarle zaživela. 
Trenutno urejajo okolico in dovoze.  Foto: Helena Race
Soseska vrstnih hiš na obrobju Divače naj bi vendarle zaživela. Trenutno urejajo okolico in dovoze.  Foto: Helena Race

DIVAČA > Vrstne hiše nasproti razdelilno-transformatorske postaje (RTP) Divača, v dveh nizih jih je skupaj 19, so bile zgrajene že v letih 2008 in 2009, a soseske niso nikoli dokončali. Vsaj eno od hiš so pred več kot desetimi leti tudi skušali prodati, a do zdaj so vse ostale prazne. Podjetjema, ki sta bili takrat zapisani kot investitorja na tabli na gradbišču (Sanmak in As Bau), se naložba ni izšla, nepremičnin v krizi nista uspeli prodati. Pred dobrimi štirimi leti pa je nedokončane vrstne hiše kupilo podjetje All In Project iz Sežane.

Zdaj mu je uspelo razplesti še klobčič hipotek, upnikov ter dražb in gradbišče je spet oživelo.

130.000 evrov približno bo stala posamezna vrstna hiša v divaški soseski Pri lipi, nasproti RTP

Soseska Pri lipi

“Dokler ni bilo vse urejeno, se nismo želeli lotiti del. Zdaj pa končujemo z urejanjem okolice, dvorišča, dovoznih poti, čistilne naprave. Zamenjali bomo še poškodovana okna in popravili še nekaj manjših stvari, ki so se v desetih letih poškodovale,” pravita Matej Klun in Jani Benčina, ustanovitelja podjetja All In Project.

Koliko ju je naložba stala, ne želita govoriti. Sta pa soseski dala še novo ime, Pri lipi; za hišami namreč rastejo lipova drevesa.

V bližini bo krožišče

Občina Divača se z Direkcijo za ceste in Elesom, upraviteljem RTP, dogovarja, da bi na delu ceste, s katerega dostopajo do RTP in na nasprotni strani do novega naselja Divače, uredili krožišče. To bi, v primeru da tako določijo na Direkciji, uporabljali tudi prebivalci soseske Pri lipi, ki sicer že imajo urejen dostop nekoliko zahodneje, v smeri proti Sežani. Še pred vzpostavitvijo krožišča pa bo občina, tako županja Alenka Štrucl Dovgan, preplastila mestoma makadamsko pot do novega naselja Divače. Pobudo je dala občinska svetnica Nives Skuk. LKF

Naprodaj še letos

Nekaj hiš naj bi bilo že prodanih, preostale bodo - po ceni približno 130.000 evrov - naprodaj še letos, ko bo pridobljeno uporabno dovoljenje zanje, napovedujeta Klun in Benčina. Gre za vrstne hiše, s približno 180 kvadratnimi metri površine v pritličju, nadstropju in v mansardi, vsaka ima tudi svoje dvorišče, veliko približno 200 kvadratnih metrov. V notranjosti jih je treba še v celoti opremiti.

Čeprav so hiše deset let čakale, da jih kdo dokonča, naj jim to ne bi pustilo večjih posledic, razen nekaj razbitih stekel in pokradenih pokrovov jaškov. Da je bila gradnja kakovostna, je ocenil tudi zapriseženi cenilec, ki je hiše pred časom pregledal, ko jih je na dražbi ponujalo sodišče v postopku poplačila upnikov.

Tudi pomisleki o neugodni legi v neposredni bližini postaje RTP, ki so jih imeli nekateri v času gradnje vrstnih hiš, so v več kot desetletju zbledeli. Medtem se je namreč Divača zelo povečala, z novimi hišami pa so pozidali parcele vse do vrstnih hiš in RTP-ja.


Najbolj brano